Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Armagedon hrozil už pred 20 rokmi: Vláda však pred ľuďmi všetko zatajila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia/Flickr)

MELBOURNE - Armagedon, skutočná zrážka obrovského predmetu z vesmíru so Zemou, mohla byť realitou už pred takmer 20 rokmi. Svet však o ničom netušil. Až dnes sa dozvedáme, že austrálska vláda všetko utajila. O obrovskom kuse rádioaktívneho vesmírneho odpadu, ktorý smeroval na husto osídlený Queensland, teraz hovorí bývalý premiér John Howard. Prečo to všetko?

Robert Borbidge bol do roku 1998 premiérom teritória Queensland, aj on podal svedectvo o udalostiach spred 20 rokov. O hroziacej katastrofe nepovedal ani svojej rodine, ani patriarchovi gréckej ortodoxnej cirkvi, ktorého v osudný deň stretol na letisku. „Bola to jedna z tých vecí, ktoré nechcete oznámiť, nechcete strašiť ľudí niečím, čo sa nemusí stať,“ vysvetlil Borbidge.

Armagedon hrozil už pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Austrálsky premiér John Howard mal v napínavých okamihoch rozhovor s vtedajším americkým prezidentom, Billom Clintonom. Práve Američania totiž upozornili austrálsku vládu na padajúci satelit. O kritickej situácii sa vedelo len toľko: „Hore je jeden neovládateľný satelit, ktorý sa v podstate chystá spadnúť na južný Queensland, môže spôsobiť značné škody.“ Ruská družica Mars 96 Orbiter totiž so sebou niesla aj 200 gramov plutónia.

John Howard
Zobraziť galériu (5)
John Howard  (Zdroj: SITA)

Jej vynesenie na orbitu Marsu však zlyhalo a satelit sa rútil naspäť k zemi. Záchranné služby a federálne zložky boli na hroziacu katastrofu pripravené vďaka systému, ktorý Howard aktivoval. „Bol to koordinovaný plán pre prípad katastrofy, ktorý zahŕňal aj všetky prípady, ak by niektorá zložka zlyhala.“ Zrazu sa však všetko zmenilo. Premiér sa dozvedel, že 376-tisíc obyvateľov Gold Coast, dokopy 1,6 milióna obyvateľov Queenslandu plus turisti, sú v bezpečí.

Mars 96 Orbiter
Zobraziť galériu (5)
Mars 96 Orbiter  (Zdroj: nasa)

Kríza sa tak skončila v priebehu niekoľkých hodín, satelit sa zrútil nad severnou časťou Tichého oceánu, západne od Južnej Ameriky. Ako je to možné? „Našťastie, Američania urobili vážnu chybu pri výpočtoch. Trajektória bola správna, ale vzdialenosť bola nesprávna, Queensland to minulo,“ vysvetlil Borbidge. Napriek tomu si verejnosť všimla menšie časti rozpadnutého satelitu, ktoré spadli do neobývaných oblastí Čile a Bolívie. Doteraz však nie je jasné, kde skončilo plutónium. NASA k celej veci hovorí len toľko: Dôvod zlyhania nie je známy.

Gold Coast v austrálskom Queenslande
Zobraziť galériu (5)
Gold Coast v austrálskom Queenslande  (Zdroj: Wikipedia/Flickr)

Viac o téme: NASAArmagedonRuský satelitOhrozenie Austrálie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu