Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Varovanie ruského vedca: Tretiu svetovú vojnu by mohol vyvolať obyčajný odpad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Množstvo vesmírneho odpadu obiehajúceho okolo Zeme vzrastá, čo podľa ruského vedca predstavuje novú hrozbu pre našu planétu. Vysvetlil, prečo by vesmírny odpad mohol byť spúšťačom tretej svetovej vojny.

V atmosfére Zeme sa aktuálne pohybuje zhruba 20-tisíc kusov vesmírneho odpadu, ktoré sú minimálne také veľké, ako baseballová loptička. Ich počet na obežnej dráhe Zeme však stále stúpa, čo by mohlo byť príčinou kolízie medzi predmetmi, ktoré teoreticky môžu zvýšiť politické napätie, myslí si Vitalij Aduškin z Ruskej akadémie vied.

Vesmírna loď na „konzumovanie“ odpadu, ktorý by ju poháňal

Ak by sa napríklad stalo, že niektorá z družíc bude vesmírnym odpadom poškodená, môžu vzniknúť obavy z úmyselného napadnutia, čo môže medzi národmi, ktoré expandujú do vesmíru, vyvolať nielen politický, ale aj ozbrojený konflikt. Skutočnú príčinu nehody vo vesmíre by totiž mohlo byť ťažké určiť, uvádza Express.co.uk.

Problémové sú aj malé kúsočky

NASA odhaduje, že okrem spomínaných 20-tisíc väčších kusov vesmírneho odpadu v atmosfére poletuje ešte viac ako 500-tisíc menších kusov odpadu, ktoré sú však dosť veľké na to, aby spôsobili škodu. Dokonca aj drobné kúsočky veľkosti bodky môžu pri rýchlosti cestovania vesmírom poškodiť napríklad kozmickú loď.

Varovanie je reakciou na incident z roku 2007, keď sa Čína pokúsila zostreliť jeden zo svojich starých satelitov. Po tejto akcii ostalo na obežnej dráhe „plávať“ asi 3 000 úlomkov, z ktorých jeden narazil do ruskej družice. Aj keď bol incident uzavretý ako nehoda, profesor Aduškin varuje, že keď vzplanú politické nálady, krajiny môžu poškodenie alebo zničenie satelitu využiť ako zámienku na vyvolanie otvoreného konfliktu.

Varovanie ruského vedca: Tretiu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Tretia svetová vojnaVesmírny odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu