Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žiaden Hitler na Mesiaci nežije: NASA zverejnila dôkaz, VIDEO z odvrátenej strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

GREENBELT – Konšpirátori a filmoví producenti budú opäť tápať v tme, NASA totiž zverejnila komplexný záber Mesiaca z jeho odvrátenej strany, ako míňa Zem. A ako väčšina ľudstva predpokladala, nič tam nie je. Nežije tam Hitler, nie sú tam bane, nie je to hologram. Zábery má na svedomí kamera na palube satelitu, ktorý v tom čase nachádzal asi 1,6 milióna kilometrov od Zeme.

Tieto snímky bolo možné urobiť vďaka štvormegapixelovej CCD kamere a ďalekohľadu na družici obiehajúcej okolo Zeme vo veľkej diaľke. Mesiac míňal Zem práve z osvetlenej strany, preto bolo možné urobiť video, ktoré fascinuje celý svet. Prvýkrát sa podobné zábery podarilo vytvoriť v roku 1959 sovietskej sonde Luna 3.

Toto originálne video sa zapáčilo aj americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, ktorý si však nedal pozor na správnu terminológiu - správne sa táto strana Mesiaca nazýva odvrátená, nie tmavá.

Tieto zábery boli nasnímané presne medzi 15:50 až 20:45 16. júla a zobrazujú prechod Mesiaca nad Tichým oceánom blízko Severnej Ameriky. Na to, aby mohol vzniknúť takýto detailný záber, bola nutná spolupráca až troch samostatných monochromatických expozícii nasnímaných fotoaparátom v rýchlom slede za sebou.

„Je prekvapujúce, o čo svetlejšia je Zem ako Mesiac,“ povedal Adam Szabo, vedecký pracovník v Goddardovom vesmírnom centre v marylandskom Greenbelte a dodal: „Naša planéta je skutočne skvostný objekt v tmavom vesmíre v porovnaní s mesačným povrchom.“ Každopádne, žiaden z filmov ako napríklad Iron Sky, ani nijaká z teórii konšpirátorov o holograme, sa nepotvrdili. 

 

Viac o téme: MesiacNASAOdvrátená strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu