Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Míľnik na ceste k nájdeniu mimozemského života: Objavila NASA druhú Zem?

Exoplanéta
Exoplanéta (Zdroj: SITA)

FLORIDA - Vedci s pomocou Keplerovho teleskopu našli prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná so Zemou veľkosťou aj vzdialenosťou od svojho Slnka. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii na myse Canaveral na Floride zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Exoplanéta, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života, je od Zeme ďaleko 1400 svetelných rokov. Za exoplanéty astronómovia označujú planéty nájdené mimo našej slnečnej sústavy, z ktorých niektoré môžu byť podobné Zemi.

Počet vedecky potvrdených exoplanét je teraz 1030. Podľa dnešného vyhlásenia našla NASA jedenásť nových, z ktorých planéta označená Kepler-452b sa zrejme podobá našej planéte najviac.

Podľa vedeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je táto exoplanéta zatiaľ najmenšia, aká bola objavená. Jej priemer je asi o 60 percent väčší ako priemer Zeme, váhu ani zloženie vedci nepoznajú. Okolo svojej hviezdy planéta obieha v cykle dlhom 385 dní, čo je len o päť percent viac ako v prípade Zeme.     

Od svojej hviezdy je Kepler-452b o päť percent ďalej, než je Zem od Slnka. Hviezda novo objavenej exoplanéty má vek šesť miliárd rokov, je teda o 1,5 miliardy staršia než Slnko. Má rovnakú teplotu, je o pätinu jasnejšia a o desatinu väčšia.     

"Dvadsať rokov potom, čo bola preukázaná existencia expolanét, objavil Kepler planétu a hviezdu, ktoré zatiaľ najviac pripomínajú Zem a Slnko. Tento vzrušujúci objav nás o ďalší krok priblížil k nájdeniu Zeme 2.0," vyhlásil na tlačovej konferencii Grunsfeld.

Podľa vedcov môže byť možné, že na novej exoplanéte existuje voda v tekutom stave, čo umožňuje existenciu života. Kepler-452b, ktorý bol nájdený v súhvezdí Labute, je zrejme skalnatá planéta s hustou atmosférou, vylúčená nie je ani sopečná aktivita, súdia vedci.

Skutočnosť, že hviezda, okolo ktorej exoplanéta obieha, je o 1,5 miliardy rokov staršia než Slnko, dáva tiež vedcom možnosť skúmať, aký osud čaká vo vzdialenej budúcnosti Zem. Podľa astronóma Douga Caldwella vydáva starnúca hviezda viac energie a svoju exoplanétu zahrieva. V dôsledku toho sa môžu oceány vypariť a voda z povrchu nadobro zmizne, povedal na tlačovej konferencii Caldwell.

"Kepler-452b tak možno prechádza obdobím, ktoré Zem za viac ako miliardu rokov čaká, až Slnko zostarne a bude jasnejšie," konštatoval vedec. "Predstava, že táto exoplanéta existuje šesť miliárd rokov v životaschopnej zóne svojej sústavy, je úžasne inšpirujúca," vyhlásil analytik NASA Jon Jenkins. "Je tu celkom zásadná možnosť vzniku života, ak sú všetky ostatné podmienky splnené."

Kandidátov na označenie "exoplanéta" je teraz podľa NASA 4696. Aby skutočne boli za exoplanéty uznané, musia prejsť dôkladnou analýzou a starostlivým pozorovaním. Dvanásť z nových kandidátov má priemer maximálne dvojnásobný v porovnaní so Zemou a okolo svojich hviezd obiehajú v "zóne života". Deväť z nich obieha okolo hviezd, ktoré sú veľkosťou a teplotou porovnateľné so Slnkom.

Viac o téme: VedciExoplanétaNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu