Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bombardér narazil do najvyššej budovy sveta: Mraky sú tak nízko, že zakrývajú poschodie!

Robotníci zakrývajú dieru medzi 78. a 79. poschodím plachtou
Robotníci zakrývajú dieru medzi 78. a 79. poschodím plachtou (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Pred 70 rokmi, 28. júla 1945, narazil americký bombardér B-25 do vtedy najvyššej budovy sveta Empire State Building v New Yorku. Pri nehode zahynulo 14 ľudí, celistvosť budovy ale nebola narušená. Nešťastie spôsobila strata orientácie pilota a hmla, kvôli ktorej viditeľnosť dosahovala necelých päť kilometrov.

Bombardér odštartoval z Bedfordu v štáte Massachusetts a mal pristáť na letisku Newark v New Jersey. Pri prelete nad newyorským letiskom La Guardia riadiaca veža pilotovi, podplukovníkovi Williamovi Smithovi, odporučila ihneď pristáť. "Mraky sú tak nízko, že zakrývajú najvyššie poschodie Empire State Building," počul pilot. V lete ale napriek tomu pokračoval.

 

Slovák, ktorého pozná celý svet: Dokázal neskutočné veci, no stala sa strašná tragédia

Nad stredom Manhattanu zrazu začal stroj klesať a dokonca vysunul podvozok. Pilot sa pokúsil z labyrintu mrakodrapov vystúpiť, bolo už ale neskoro. O 9:55 hodín ráno narazilo lietadlo do 78. a 79. poschodia Empire State Building asi 300 metrov nad úrovňou ulice. Trojčlenná posádka zahynula okamžite, rovnako ako jedenásť ľudí v mrakodrape, 25 utrpelo zranenia. Náraz vytvoril otvor desať krát desať metrov. Lietadlo sa v budove zaseklo, časť jedného z jeho dvoch motorov spolu s poltonovým podvozkom prerazila sedem múrov, vypadla južnou stenou mrakodrapu a prerazila strechu susedného domu. Mrakodrap ale vďaka svojej konštrukcii vydržal a nezrútil sa.

Robotníci zakrývajú dieru medzi 78. a 79. poschodím plachtou
Zobraziť galériu (1)
Robotníci zakrývajú dieru medzi 78. a 79. poschodím plachtou  (Zdroj: profimedia.sk)

Empire State Building s výškou 381 metrov otvorili v apríli 1931. Navyššou budovou sveta bol až do roku 1972, kedy bolo otvorené Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku. Navyššou stavbou sveta bol do roku 1967, kedy bola otvorená televízna veža Ostankino v Moskve.

Viac o téme: TragédiaBombardérNew YorkEmpire State BuildingB-25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu