Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výcvikový tábor smrti: Chlapec prezradil hororové detaily, ako ich radikáli z IS učia vraždiť

Z nevinných chlapcov sa stávajú maloletí vrahovia Islamského štátu Zobraziť galériu (3)
Z nevinných chlapcov sa stávajú maloletí vrahovia Islamského štátu (Zdroj: Facebook)

SANLIURFA - Najprv sa deťom premieta video, ktoré zachytáva členov Islamského štátu pri stínaní hláv zajatcov. Potom vedúci výcviku skupine chlapcov sľúbi, že raz budú popravovať oni. Najskôr sa vraj ale musia naučiť techniku. Všetkých 120 zhromaždených chlapcov dostane bábku a meč a musí jej sťať hlavu. Chlapci ale zjavne nemajú prax a mnohým to nejde - taká je situácia vo výchovných zariadeniach IS.

Medzi "učňami" - mladými chlapcami zo skupiny irackých ježídov, bol aj štrnásťročný tínedžer, ktorého ľudia z IS pomenovali Jahjá. Po prvej rane sa hlava od tela bábky neoddelila, sekol teda druhý aj tretí raz. "Učili ma, ako držať meč a ako ťať. Hovorili aj to, že je to hlava nevercov," povedal Jahjá, ktorému sa vlani z výcvikovho tábora podarilo utiecť.

Keď bojovníci z IS minulý rok prepadli dedin jezídov v severnom Iraku, pozabíjali starcov a ostatnýc a ženy a dievčatá zajali. Chlapcov ale čakal iný osud - Islamský štát sa ich rozhodol prevychovať. Prinútil ich konvertovať na islam a urobiť z nich bojovníkov ochotných biť sa za vec IS. Skupina sa snaží mládež získať darmi, hrozbami aj vymývaním mozgov. Z mladíkov sa stávajú vrahovia a samovražední atentátnici. Minulý týždeň IS zverejnil video, na ktorom chlapec sťal pod dozorom dospelého bojovníka sýrskeho vojaka. V júni sa zas na internete objavilo video, na ktorom 25 detí nebojácne strelilo 25 zajatých sýrskych vojakov do hláv. 

Bojovníci šíria doktrínu extrémistvo v školách i mešitách a obracajú deti proti rodičom. Na uliciach sa ich snažia nalákať a získať hračkami. Školy pre ašbal - levíčatá - sa zakladajú na území chalifátu, ktorý IS založil na časti územia Sýrie a Iraku. "Mám hrozný strach o budúce generácie," povedal sýrsky šejk abú Hafiz Nakšabandí, ktorý vedie výučbu náboženstva utečencov v tureckom meste Sanliurfa.

Prevýchovný program IS je zameraný na deti zo sunnitských rodín. V mestách patriacich do chalifátu ľudia z IS prehrávajú propagačné videá v pouličných stánkoch. Pre deti organizujú vonkajšie predstavenia a rozdávajú na nich cukrovinky. Jeden z aktivistov, ktorý utiekol pred IS zo sýrskej Rakky, povedal, že IS dospelých "odpísal a zameral sa na budúcu generáciu". V prípade jezídov, ktorí sú z hľadiska IS odpadlíci zasluhujúci smrť, sa radikáli snažia mladých ľudí úplne oddeliť od minulosti a ich bývalú vieru nahradiť radikalizmom.

Výcvikový tábor smrti: Chlapec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Jahjá bol spolu s mladším bratom, matkou a ďalšími stovkami jezídov zajatý, keď IS vlani v auguste obsadil iracké mesto Súlágh. Odviezli ich do Rakky a obaja bratia sa dostali do výcvikového tábora Farúk. Cvičitelia ich pôvodné mená nahradili arabskými. Jahjá v tábore strávil skoro päť mesiacov. Výcvik trval osem až desať hodín denne. Chlapci sa učili zaobchádzať so zbraňou a študovali korán. Cvičitelia tvrdili, že "jezídovia sú špinaví a majú byť zabití". Jahjá sa učil strieľať na človeka z tesnej blízkosti. Niekedy bojovali chlapci medzi sebou, Jahjá bol napríklad nútený bojovať s vlastným bratom, pričom mu vyrazil zub. "Cvičiteľ mi povedal, že keď to neurobím, on ma zastrelí. Taktiež hovoril, že stvrdne. Bili nás kamkoľvek."

 

Islamský štát stavia pevnosť v srdci Európy: Vieme, v akej strategickej oblasti teroristi tajne kupujú pozemky

Na propagačných videách z Farúku je vidieť chlapcov vykrikujúcich heslá pri cvičení gymnastiky. Jeden z bojovníkov im povedal, že sa učia remeslu svätej vojny, aby ich mohol boh postaviť do čelných línií boja proti neveriacim. Na snímkach z iných táborov môžeme zas vidieť chlapcov strieľajúcich pri plazení sa pod ostatnými drôtmi. Jeden z nich bol tak drobný, že ho spätný náraz zbrane odhodil dozadu. Pri výučbe tvrdosti musia chlapci vydržať trénerove rany palicou po hlave. IS tvrdí, že prevádzkuje niekoľko sto podobných táborov. Podľa sýrskych ochrancov ľudských práv tento rok zaradil medzi svojich bojovníkov 1100 sýrskych detí vo veku do 16 rokov. Najmenej 52 z nich zomrelo v boji a ôsmi z nich boli samovražední atentátnici.

Výcvikový tábor smrti: Chlapec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Jahjá s bratom s tábora utiekli v marci, keď boli členovia IS odvolaní k útoku a strážcovia zaspali. Nahováral aj kamaráta, ale ten povedal, že zostáva, pretože je teraz moslim a má islam rád. Matka žila s ďalšími unesenými jezídmi v dome v blízkosti tábora a Jahjá dostal občas povolenie ju navštíviť. Práve tam sa bratia uchýlili a s mamou potom odišli do severosýrskeho mesta Minbidž. Ujal sa ich jeden z ruských bojovníkov IS, ktorý vyhľadal strýka chlapcov v Iraku. Ten sa potom s Rusom dohodol, že za chlapcov a ich matku zaplatí. Výmena sa podarilo a všetci sa stretli v irackom Dahuku. Jahjá s bratom tam teraz trávia najviac času pri televízii. Majú kamarátov, ale dôsledky "prevýchovy" sa občas prejavia. Keď ujo synovcovi podal pištoľ, Jahjá ju bez jediného slova zostavil a nabil. Na videá so stínaním hláv vraj nikdy nezabudne. "Keď som sa na ne pozeral, mal som strach. Vedel som, že nebudem schopný nikoho takto zabiť, ani keď budem dospelý," dodal. 

Viac o téme: ISIslamský štátVýcvikový táborStínanie hláv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu