Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeológovia našli vzácny poklad z doby bronzovej: Stopa po tajomných pravekých rituáloch

Poklad z Boeslunde Zobraziť galériu (4)
Poklad z Boeslunde (Zdroj: Dánske národné múzeum)

BOESLUNDE - Archeológovia zhodne tvrdia, že doposiaľ nič podobné nevideli ani nenašli. Dvetisíc zlatých špirál z plochého drôtu, ktoré vykopali v dánskom Boeslunde, mohlo byť podľa odborníkov súčasťou kráľovského rúcha, ale ich funkcia zatiaľ ostáva záhadou.

Dánski archeológovia, ktorí zlatý poklad objavili v Boeslunde, odhadujú jeho vek na 700 až 900 rokov pred Kristom. Zlaté špirály boli pravdepodobne súčasťou kráľovského rúcha. Sú vytvorené z tenkého plochého zlatého drôtu a zrejme slúžili okrem demonštrácie moci a výslnného postavenia aj na ozdobu – efektívne odrážali jagavé slnečné lúče.

Roľník sa išiel pozrieť na obilie a aha: Našiel 3000-ročný zlatý poklad!

„Možno boli špirály spojené šnúrkou a slúžili ako strapce na pokrývke hlavy alebo slnečníku. Alebo boli vpletené do vlasov či prišité na odev,“ myslí si archeologička Flemming Kaul z Dánskeho národného múzea podľa Daily Mail.

Archeológovia našli vzácny poklad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Dánske národné múzeum)

Faktom však je, že odborníci presne nevedia, na čo a ako boli špirály použité. Ešte pred pár rokmi na rovnakom mieste našli dvaja amatérski archeológovia štyri veľké zlaté kruhové náramky s prísľubom, že v lokalite by sa ešte mohli ukrývať ďalšie poklady. Okrem špirál dánski archeológovia odkryli aj dve pozlátené spinky na šaty, ktoré im pomohli pri datovaní pokladu. Väčšina z nájdených špirál bola uchovaná v kožušinou lemovanej drevenej debni a niekoľko malých zväzkov ešte ponachádzali o niečo hlbšie v zemi.

Archeológovia našli vzácny poklad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Dánske národné múzeum)

Poklad archeológov neprekvapil

Archeológovia po fantastickom náleze prezradili, že poklad ich až tak veľmi neprekvapil, pretože oblasť Boeslunde je jedným z najvýznamnejších nálezísk pokladov z doby bronzovej v severnej Európe. V roku 1800 na tomto mieste napríklad objavili šesť ťažkých prísažných prsteňov, nehovoriac o ďalších vzácnych zlatých predmetoch. „Vyzerá to tak, že miesto malo pre ľudí z doby bronzovej osobitý význam, keď sa na ňom rozhodli obetovať kilogramy zlata,“ povedala kurátorka dánskeho múzea Vestsjælland Kirsten Christensen. „Mohlo ísť o posvätné miesto, na ktorom pravekí ľudia vykonávali obety bohom a zlato ponúkali vyššej moci,“ doplnil Kaul. Okrem toho, jedným z najposvätnejších symbolov bolo v dobe bronzovej slnko a zlato, ktoré ho pripomínalo, bolo veľmi cenené. Kaul teda predpokladá, že zlato obetovali nejakému slnečnému božstvu alebo ho tu ukryli. Archeológovia však veria, že v Boeslunde sa nachádza ešte oveľa viac zlatých prekvapení a budú pokračovať vo vykopávkach.

Archeológovia našli vzácny poklad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Dánske národné múzeum)

Viac o téme: Zlatý pokladBoeslundeŠpirály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu