Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po 70 rokoch sa vrátil do rodného domu v Česku: Našiel tam poklad, o ktorom sníval celý život

O tajnej skrýši na povale 70 rokov nikto netušil! Zobraziť galériu (4)
O tajnej skrýši na povale 70 rokov nikto netušil! (Zdroj: reprofoto tv nova)

LIBOUCHEC – V roku 1945 po skončení druhej svetovej vojny musel svoj domov s rodinou náhle opustiť a na chvíľu, keď sa bude môcť na miesto vrátiť, myslel a čakal celý život. Až teraz však užasnutým historikom ukázal, čo bolo dôvodom jeho túžby po návrate.

Osemdesiatdvaročný nemecký dôchodca sa podľa reportáže TV NOVA pokúšal dostať už roky na povalu materskej škôlky v Libouchci. Práve z tejto historickej budovy sa pred 70 rokmi muselo po vojne odsťahovať nemecké obyvateľstvo kvôli odsunu. Kým však opustili svoj domov, vo výklenku pod strechou ukryli poklad, ktorý má dnes nevyčísliteľnú hodnotu.  „Na túto chvíľu som čakal celý život. Je to pre mňa veľmi citlivé a som dojatý,“ povedal dôchodca, ktorému sa s pomocou historikov po desaťročiach podarilo rodinný poklad znovu objaviť. Do vily v Libouchci ho úradníci dlho odmietali pustiť.

Prekvapenie z povaly: Extrémne vzácny objav môže urobiť z muža boháča!

 

Výklenok, v ktorom bol poklad ukrytý
Zobraziť galériu (4)
Výklenok, v ktorom bol poklad ukrytý  (Zdroj: reprofoto tv nova)

Po 70 rokoch sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto tv nova)

Podľa historika Tomáša Okurku rodina pod strechou domu na povale ukryla aj niekoľko cennejších osobných vecí. V tajnej podkrovnej miestnosti našli lyže, klobúky, známky, osobné listy, obrazy, knihy  či koberce. Väčšina predmetov je však zabalená v balíkoch, ktoré ešte len čakajú na odhalenie prekvapenia. Najväčšiu hodnotu by podľa znalcov mohli mať práve staré známky a ručne vyrábané cylindre. Paradoxné je, že dômyselnú skrýšu na povale neobjavili ani pri rekonštrukcii strechy, pretože nadstrešná konštrukcia bola aj počas prerábania zakrytá bez toho, aby odhalila svoje tajomstvo. 

Po 70 rokoch sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto tv nova)

Viac o téme: PokladLibouchecNemecký dôchodca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu