Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Američania objavili v Srbsku jedno z najväčších nálezísk zlata na svete: Zásoby za 18 miliárd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BELEHRAD - Americká ťažobná spoločnosť Freeport McMoRan Copper & Gold v spolupráci s kanadskou firmou Reservoir Minerals sa postarali o veľké nadšenie v Srbsku. Na východe krajiny totiž narazili na jedno z najväčších nálezísk medi a zlata. Tieto informácie ale budú musieť ešte potvrdiť ďalšie prieskumy.

Američania v regióne "Čukaru peki", v hĺbke medzi 558 a 559 metrami, narazili na obrovský jackpot. Dopracovali sa k takmer neuveriteľnému obsahu 25,7 percenta medi a 50,3 g zlata na tonu rudy. Očakávania boli prekročené na celej čiare, doteraz najbohatší obsah zaznamenali v bani v americkom Hollisteri, kde sa čerpá 27,2 g zlata na tonu rudy.

O tom, o ako cenný objav ide, vypovedá aj skutočnosť, že spoločnosti našli rudu s priemerným obsahom medi 2,6 percenta a 1,5 gramu zlata na tonu. Posledné prieskumy hovoria o  jednom ložisku v hĺbke 179 m, kde je obsah medi 10,75 percenta a 10,86 g zlata na tonu. V inej vrstve rudy bolo zistených zase 15,85 percent medi a 16,77 g zlata.

Podľa oficiálnych cien na London Metal Exchange by tak mohlo byť na východe Srbska skryté bohatstvo v hodnote takmer 18 miliárd dolárov. A to sú len prvé výsledky, lebo Američania a Kanaďania naďalej pokračujú v geologickom prieskume, do ktorého zatiaľ investovali okolo 18 miliónov.

Dejan Koželj, riaditeľ a hlavný geológ "Freeportu" v Srbsku, pre portál novosti.rs uviedol, že pred prijatím konečného rozhodnutia o začatí ťažby treba získať dostatok pokladov, tak aby sa dala definovať kvalita a veľkosť náleziska. Až potom pristúpia k ťažobnému projektu a k získaniu ťažobných práv. Samozrejme v hre je aj štúdia uskutočniteľnosti, ktorá musí dokázať ekonomickú realizovateľnosť projektu, ako aj analýza vplyvu ťažby na životné prostredie.

Zástupcovia Reservoir Minerals si však myslia, že spolu s Freeportom majú dobrú šancu na úspech, keďže už v rannej fáze projektu pracujú v oblasti štyri vrtné súpravy. Ložisko sa okrem toho nachádza v srdci Európy s dobrou infraštruktúrou a Srbsko má veľmi dlhú banícku tradíciu. Spoliehajú sa aj na podporu vlády a miestnej samosprávy.

Viac o téme: ZlatoNáleziskoMeďSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu