Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Pravda o našej histórii: Odkryté tajomstvá slovenskej osady spred 3500 rokov

Archeológovia našli aj zachovanú ľudskú kostru Zobraziť galériu (5)
Archeológovia našli aj zachovanú ľudskú kostru (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na hranici katastrov Budmeríc a Jablonca v okrese Pezinok pokračuje archeologický výskum opevnenej osady ľudu maďarovskej kultúry, ktorá existovala na území západného Slovenska v závere staršej doby bronzovej, teda pred cca 3500 rokmi. Toto obdobie je tiež nazývané Zlatý vek slovenského praveku. Archeológovia už našli pozostatky osady aj zachovanú ľudskú kostru.

Vedci odhalili pôvod Európanov: Naši predkovia sem imigrovali až tejto diaľky!

"Archeologický výskum podporujeme od roku 2010. Lokalita pri Budmericiach je mimoriadne historicky hodnotná a bohatá na nálezy, ktorých  vek sa odhaduje na 3500 rokov. Projekt bol z našej strany podporený finančne v zmysle dotačnej schémy," povedal Peter Húska z BSK.

Začal sa archeologický prieskum na mieste, kde v roku 2010 objavili kostru 30 ročnej ženy z doby bronzovej, ktorá je stá...

Posted by Peter Húska on 12. august 2015

Skúmaná osada bola osídlená najmä v staršej a strednej dobe bronzovej (18. - 15. storočie pred naším letopočtom), kedy v oblasti juhozápadného Slovenska pôsobila takzvaná maďarovská kultúra (podľa obce Maďarovce). Vtedy sa naše územie otváralo vplyvom stredomorských civilizácií, najmä kultúr z priestoru Anatólie a minojskej a predovšetkým následnej mykénskej kultúry.

Výskum priniesol pozoruhodné objavy o kultúrnych kontaktoch, bežnom živote ale aj o nezvyčajných kultových praktikách ľudí maďarovskej kultúry. Významné sú doklady kovolejárstva, čo dokazuje, že opevnená osada bola v svojej dobe dôležitým ekonomickým centrom. Okrem opevnenej osady našli archeológovia aj zásobné jamy obilia, rôzne keramické a bronzové predmety a nádoby, šperky a zachovalú ľudskú kostru spred cca 3500 rokov, pričom neďaleko od osady sa nachádzalo aj pohrebisko z rovnakého obdobia.

„V druhej jame sme našli akoby stopy obety či rituálu. Bola tu vrstva spáleného obilia a v nej porozbíjané aj celé nádoby. Tie tam hádzali pravdepodobne naplnené potravinami. Navrchu boli dve ľudské stehenné kosti,“ uviedol ešte v roku 2010 Pavol Jelínek, podľa ktorého ide o pozostatky kanibalských rituálov.

FOTO Pravda o našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Pravda o našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Pravda o našej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Archeologický výskum realizuje Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI) pod vedením Pavla Jelíneka v spolupráci s Malokarpatským múzeom v Pezinku a Bratislavským samosprávnym krajom od roku 2010. Svojou dôležitosťou presahuje hranice stredoeurópskeho bádania na poli archeológie vzhľadom k svojmu interdisciplinárnemu charakteru predstavuje jeden z najkomplexnejších archeologických výskumov na Slovensku. Súčasťou projektu sú edukačné aktivity.

Pavol Jelínek
Zobraziť galériu (5)
Pavol Jelínek  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: KostraArcheologický výskumBudmerice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu