Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Britský spisovateľ šokuje: Autá z Československa boli zabijakmi nacistov!

Tatra 87
Tatra 87 (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Československé automobily Tatra 77a a 87 sa vďaka silným motorom, a z toho plynúcich vysokých nárokov na vodičov, neplánovane stali zabijakmi vysoko postavených nacistov. Podľa denníka The Telegraph to tvrdí britský spisovateľ Stephen Cole s tým, že za volantmi legendárnych áut s prelomovou aerodynamickou karosériou týchto nacistov zahynulo viac ako v boji. Článok v britskom liste však žiadne konkrétne mená neuvádza.

Prečítajte si aj: Dieťa bez minulosti: Žena až v starobe zistila, že je "výtvorom" tajného nacistického programu!

"Po invázii do Československa v tridsiatych rokoch sa medzi nacistickými vysokými dôstojníkmi stali veľmi populárne," povedal Cole o tatrovkách. "Vysoko postavení nacisti jazdili v autách veľmi rýchlo, ale k svojej smole ich neveľmi dobre riadili, takže v ostrých zákrutách strácali kontrolu, vyleteli z cesty a často umierali po náraze do stromu. Spojenci o tatrovkách hovorili ako o svojej tajnej zbrani proti nacistom," dodal.

Kurátor Technického múzea Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku Radim Zátopek ČTK povedal, že múzeum má fotografie, na ktorých je s vozidlami Tatra rad nacistov, ktorí si tieto autá obľúbili. O tom, že niektorí z nich pri nehodách zahynuli, vraj počul. Nevidel ale žiadne konkrétne dokumenty, ktoré by to potvrdzovali.

Vozidlo Tatra 77, ktorého duchovnými otcami boli šéfkonštruktér Hans Ledwinka a inžinier Erich Übelacker, bol prvýkrát verejnosti predstavený v roku 1934; toho istého roku začala výroba najprv základného modelu a potom modelu 77a. O tri roky neskôr začala automobilka montáž nástupníckeho modelu Tatra 87, ktorý dostal silnejší motor a vylepšený aerodynamický tvar karosérie s charakteristickou zadnou plutvou.

Cole tiež povedal, že nacistom sa elegantné tatrovky veľmi páčili, výnimkou nebol ani vodca Adolf Hitler. "Hitler auto uvidel a bol presvedčený, že je to vozidlo budúcnosti. Chcel, aby takýto automobil ľudia riadili na nemeckých cestách," uviedol. The Telegraph v tejto súvislosti poznamenal, že organizátor výstavby nemeckých diaľnic a minister nacistického zbrojného priemyslu Fritz Todt označil Tatru 87 za diaľničný automobil.

To, že Nemcom sa tatrovky páčili, potvrdzuje aj fakt, že ľudový automobil Volkswagen označovaný ako Chrobák sa inšpiroval Tatrou 97, ktorá vznikla ako lacnejšia alternatíva k Tatre 87. Nemecká automobilka v roku 1961 potom v rámci urovnania sporu zaplatila československému výrobcovi tri milióny mariek, dodal The Telegraph.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu