Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Chystáte sa dovolenkovať na juhu Európy? Ak sa bojíte smrti, sem radšej neleťte!

Nič pre
Nič pre "bábovky". (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Krátka pristávacia plocha, ktorá sa nachádza priamo pri brehoch mora, robí jedno z európskych letísk notoricky známym medzi pilotmi. Označuje sa dokonca za to najhoršie, ktoré možno na tomto kontinente nájsť. Ak sa všetky jeho negatíva skombinujú ešte aj s prudkým vetrom, môže sa stať z pristávania zážitok, na ktorý dovolenkári asi nezabudnú do konca života.

Rekreanti síce môžu mať pocit, že ich v portugalskej Madeire čaká vysnívaná dovolenka, ale piloti by sa tejto destinácii určite radšej vyhli. Tamojšie letisko býva totiž pravidelne vystavené bičovaniu vetrov, čo pri obzvlášť krátkej pristávacej dráhe a priveľkej blízkosti skalnatých kopcov, nie je vôbec ideálna kombinácia.

O tom, že podmienky na tomto letisku nie sú žiadna sranda, svedčí aj videozáznam z nedele. Vidno na ňom, ako sa lietadlá snažia dosadnúť v prudkom vetre a kolíšu sa zo strany na stranu. V niektorých prípadoch musia prvý pokus dokonca zrušiť na poslednú chvíľu.

Piloti musia mať kvôli neuveriteľne krátkej dráhe vklinenej medzi horami a Atlantickým morom špeciálny výcvik. Dráha bola taká krátka, že ju v dôsledku nehôd už dvakrát predlžovali. Vrátane jedného prípadu, pri ktorom v roku 1977 z nej Boeing 727 dokonca spadol.

TAP Portugal Flight TP425 prestrelil pristávaciu dráhu, odtrhol pravé krídlo a skončil na pláži. Po vznietení ohňa zahynulo 131 zo 164 ľudí na palube. Informoval portál dailymail.co.uk.

Posledné predĺženie sa urobilo v roku 2000, bol pridaný jeden km dráhy postavený na betónových pilieroch v mori. Ich výška činí 120 metrov, pričom polovica je ukrytá vo vode a druhá nad hladinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu