Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Archeológovia sú v panike: Pri Stonehenge našli táborisko, ktoré môže prepísať históriu!

Stonehenge Zobraziť galériu (5)
Stonehenge (Zdroj: YouTube)

AMESBURY - V blízkosti slávnej kamennej stavby objavili zvyšky nedotknutého mezolitického táboriska. Zvieracie kosti a nástroje, ktoré ukrýva, sú 6000 rokov staré. Znamená to, že sú zhruba o 1000 rokov staršie, ako Stonehenge!

Až doteraz historici verili, že oblasť okolo megalitického kruhu bola predtým neobývaná. Táborisko z obdobia „strednej doby kamennej“ by ale mohlo priniesť konkrétny dôkaz, že lovci a zberači sa v tejto oblasti usadili ešte v čase, keď bola Británia spojená s európskym kontinentom. Celý výskum však môže zmariť vládny plán vybudovať blízko Stonehenge dopravný tunel, uvádza magazín History.com.

Archeológovia sú v panike:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Novoobjavená osada leží pri hradisku Blick Mead, asi 1,5 km od Stonehenge. Pri nedávnych vykopávkach v októbri 2014 našli britskí vedci úlomky kamenných nástrojov, dokonca aj zvyšky mezolitických konštrukcií – jediné, ktoré sa v oblasti považovanej za svetové kultúrne dedičstvo našli. Kým Stonehenge vzniklo medzi rokmi 3000 až 1500 pred naším letopočtom, táborisko pochádza z roku 4000 pred Kristom.

Archeológovia sú v panike:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

„Britská história musí byť prepísaná,“ povedal na margo fascinujúceho objavu archeológ David Jacques, ktorý vedie tím výskumníkov. „Je to najstaršie mezolitické táborisko, aké sa kedy vo Veľkej Británii našlo.“ Išlo o skupiny lovcov a zberačov, ktoré sa vracali do Británie po oteplení klímy.

Archeológovia sú v panike:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Osada sa nachádzala v údolí rieky Avon a oblasť bola zrejme strategickým starovekým bodom, kde vyvierali vzácne prírodné pramene. Na mieste archeológovia našli aj telá vyhynutého dobytka. Vykopávky naznačujú, že celá oblasť mala zrejme význam aj pre Stonehenge a práve obyvatelia táboriska mohli byť zodpovední za dvíhanie prvého megalitu. Podľa profesora Jacquesa by výskum mezolitického tábora mohol poskytnúť kľúčový dôkaz na odomknutie tisícročného tajomstva britského monumentu, teda odhaliť príbeh jeho vzniku.

Napriek úchvatnému objavu majú odborníci hlavy v smútku. Tŕňom v oku sú pre nich preťažené cesty v blízkosti Stonehenge, ktoré chce vláda odbremeniť postavením podzemného tunela. Ten by však mohol negatívne zasiahnuť vykopávky a takisto by sa mohol stať zábranou, ktorá by zmenila hladinu podzemných vôd a na posvätných miestach spôsobiť neodvolateľné škody.

Archeológovia sú v panike:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu