Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalili ďalšiu záhadu o Stonehenge: Išlo o niečo obrovské, radikálne to zmení pohľad!

Megalitická stavba Stonehenge Zobraziť galériu (2)
Megalitická stavba Stonehenge (Zdroj: great-britain.co.uk)

LONDÝN - K prekvapivému zisteniu dospeli archeológovia, ktorí s pomocou moderných technológií podrobne zmapovali okolie neolitického komplexu Stonehenge v južnom Anglicku. Známa stavba nestála v krajine ako osamelý monument, ale bola obklopená najmenej 17 ďalšími svätyňami.

Tímy archeológov z univerzít v Birminghame a Bradforde, ku ktorým sa pripojili odborníci z Viedne, pomocou niekoľkých metód preskúmali pôdu v okolí Stonehenge. Celkovo zmapovali oblasť s rozlohou 12 štvorcových kilometrov, kde až do hĺbky troch metrov nahliadli pomocou magnetometra, podzemného radaru a 3D laserového scanneru.

Odhalili ďalšiu záhadu o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: English Heritage)

"Toto radikálne mení náš pohľad na Stonehenge. V minulosti sme boli toho názoru, že Stonehenge bolo osamotené, ale tak to nebolo. Išlo o niečo obrovské," popísal objav vedúci projektu Vince Gaffney.

Okrem základov 17 menších či väčších kruhových svätýň v okolí kamenného kruhu archeológovia objavili aj 60 obrích kameňov alebo pilierov, ktoré zrejme boli súčasťou ďalšej neolitickej svätyne Durrington Walls. Pri skenovaní pôdy odborníci zamerali aj najrôznejšie umelé vyvýšeniny, priekopy, pohrebisko a zvyšky drevených stavieb. Ich význam budú ďalej skúmať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu