Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

DNA odhalila novú pravdu o obyvateľoch Európy: Objavili tajomnú skupinu našich predkov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA – Medzi našimi predkami to bolo viac prepletené, ako si myslíme. Európa nie je jednoliata populácia pozostávajúca z tých istých predkov. Posledné informácie smerovali k dvom genetickým skupinám. No všetko je inak. Na základe novej analýzy DNA sa zistilo, že v našich žilách koluje krv ešte jednej skupiny. Doteraz nepoznanej. Odkiaľ pochádza?

Dospeli k tomu vedci, keď európskych porovnali lovcov, zberačov a farmárov s dnešným človekom. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že sme všetci vzdialení príbuzní.

Doteraz si mysleli, že moderní Európania pochádzajú z dvoch populačných skupín. Prvou boli lovci -zberači zo západnej Európy, ktorí ju osídlili pred 40 tísic rokmi. Druhou boli farmári prisťahovaní zo Sýrie, Turecka a Iraku približne pred 7 tisíc rokmi.

Vedci však vyskúmali nové fakty. V našich génoch sa môže miešať ešte jeden druh predchodcov. Je to spoločenstvo lovcov – zberačov z ruskej Sibíri. Odborníci ich nazvali „starobylých Euro-aziatov zo severu“.

Prišli na to tak, že dali dokopy vzorky DNA 7 tisíc rokov starého farmára z Nemecka a osem vzoriek génov z 8 tisíc rokov starých lovcov – zberačov z Luxemburska a Švédska. Následne ich porovnali s génmi 2 345 súčasných ľudí. Zistenia boli prekvapivé – pochádzame až z troch pradávnych populácií.

 „Prekvapujúci bol fakt, že moderní Európania pochádzajú z 3 rodových skupín a nie 2, ako sa myslelo doteraz,“ povedal profesor Alan Cooper, ktorý sa podieľal na štúdii.

Tretia skupina severných Euro-aziatov bola doteraz záhadou. Ich gény sa mali premiešať aj s predchodcami obyvateľov dnešnej Ameriky. „Naša štúdia ukazuje, že vzťahy Európanov sú oveľa viac komplexnejšie, ako sme si predtým mysleli. Vyzerá to tak, že Európania – ktorých mnohí považujú za jednoliatu skupinu – pochádzajú minimálne z 3 rodových druhov,“ dodáva Iosif Lazaridis z Harvard Medical School.

Takto sa moderný človek rozšíril z východnej Afriky do celého sveta
Zobraziť galériu (2)
Takto sa moderný človek rozšíril z východnej Afriky do celého sveta  (Zdroj: Twitter)

Experti sa snažili tiež vypočítať, koľko percent z každej skupiny v Európanoch zostalo doteraz. Rozdiely sú badateľné. Severania majú viac z lovcov – zberačov. Napríklad Litovčania majú v génoch až 50 percent tejto skupiny.

V južanoch zostalo viac z farmárskych predchodcov. Až 90 percent ľudí zo Sardínie má predchodcov dávnych farmárov.

Novoobjavená skupina severných Euro-aziatov tvorí najmenšiu zložku. No rozšírená je po celej Európe, nikdy však nie viac ako dvadsať percent. Priniesli z východu nové zručnosti ako napríklad chov a domestikácia kráv, ošípaných, pestovanie  plodín vrátane druhov pšenice, jačmeňa, hrachu, šošovice či výroba kosáku z obsidiánu.

Vedci nachádzajú spojitosť tretej skupiny Euro-aziatov aj s predkami obyvateľov Ameriky, ktorí sa takmer pred 15 tisíc rokmi vydali cez Síbir na Aljašku a odtiaľ do celej Ameriky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu