Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci zistili, ako predvídať smrť: Čuchnite si, či nemáte za chrbtom Zubatú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wallpaperscraft.com)

CHICAGO - Neschopnosť rozoznávať vône môže predznamenávať blížiacu sa smrť. Vyplýva to z výsledkov výskumu, ktorý na vzorke 3000 mužov a žien vo veku 57 - 85 rokov realizovali vedci z univerzity v Chicagu.

Všetci účastníci výskumu podstúpili na jeho začiatku čuchový test. Ich úlohou bolo rozoznať vône, s ktorými môžu prísť bežne do kontaktu. Očuchať im dali extrakty z mentolu, pomaranča, ruže, kože a rýb. Vedci následne vyhodnotili, kto a nakoľko v teste uspel a ďalších päť rokov sledovali úmrtnosť zúčastnených. 

Zo zozbieraných údajov vyplýva, že do piatich rokov zomrelo až 39 percent ľudí s veľmi oslabeným čuchom, 19 percent s priemernými čuchovými schopnosťami a iba 10 percent tých, ktorých čuchové receptory pracovali bezchybne. Výskumníci sa preto domnievajú, že postupná strata čuchu môže byť príznakom nejakého ochorenia. Ľuďom, ktorých takéto problémy trápia, preto odporúčajú vyhľadať lekársku pomoc. „Myslíme si, že strata čuchu je niečo ako kanárik v uhoľnej bani. Nie je priamou príčinou smrti, no je jej predzvesťou. Včasné varovanie, ktoré ukazuje, že sa niečo mohlo pokaziť,“ vyjadril sa vedúci výskumu Jayant Pinto. 

Zhoršujúci sa čuch môže podľa odborníkov signalizovať, že bunky v tele sa neregenerujú tak, ako by mali. To sa podľa nich prejaví aj na receptoroch v nose, ktoré sa postupne zanášajú a nedokážu plniť svoju funkciu. „Čuch je mierne podceňovaný, a to aj napriek tomu, že má v našom každodennom živote významnú úlohu. No nechceme, aby ľudia začali panikáriť. Silná nádcha, alergie a problémy s dutinami, môžu mať rovnako vplyv na čuch. Ľudia by sa preto nemali príliš trápiť, no ak problémy pretrvávajú, mali by navštíviť lekára,“ dodal Pinto. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu