Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V roku 2100 bude na Zemi žiť až 12 miliárd ľudí: Afrika dobehne Áziu a prevalcuje Európu!

Školáci v Nyumbani Zobraziť galériu (2)
Školáci v Nyumbani (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – To, koľko ľudí približne žije na zemi, vie takmer každý. Málokto už ale tuší, akým rýchlym tempom rastie populácia. Vedci z Washingtonskej univerzity vypočítali, že v roku 2100 bude mať Zem až 12 miliárd obyvateľov, aktuálne číslo sa pohybuje iba okolo 7,125 miliárd ľudí. Ako je možné, že za necelých sto rokov očakávajú taký nárast?

Adrian Raftery, štatistik a sociológ, spolu so svojím 13-členným tímom analyzoval údaje Organizácie spojených národov o pôrodnosti, smrti, migrácie a starnutí obyvateľstva. Výsledky boli natoľko nejednoznačné, že na prelome storočí by mohlo na zemi žiť iba 6 miliárd ľudí, ale pokojne aj 15,8 miliardy.

Preto sa Rafteryho tím rozhodol, že výsledok presnejšie určia, ak budú aplikovať predpoklad o klesajúcej pôrodnosti na každú krajinu zvlášť. Keďže zároveň klesá percento úmrtnosti v kritických regiónoch Ázie a južnej Ameriky, obyvateľstvo v týchto častiach sa stane stabilným.

Svetová populácia rastie závratným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív, wired.com)

S 95 percentnou istotou tvrdia, že africká populácia stúpne na 3,1 až 5,7 miliardy obyvateľov. Ekonóm a demograf David Lam z Michiganskej univerzity si však myslí, že tento predpoklad vôbec nemusí zodpovedať pravde: „Žiadna prepracovaná štatistika to nikdy nebude schopná vyriešiť, proste nevieme, ako sa bude vyvíjať plodnosť v Afrike.“

Celkovo Rafterovmu tímu vyšlo, že čoraz priaznivejšie životné podmienky vo všetkých oblastiach sveta by mali za následok nárast populácie sveta na 9,6 až 12,3 miliardy ľudí v roku 2100. Tvrdia to s 80 percentnou istotou. Aj David Lam optimisticky súhlasí, že krajiny s najväčšími problémami ich dokážu v najbližších desaťročiach efektívne vyriešiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu