Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pravoslávna cirkev žiada pripojiť Aljašku k Rusku: Naša sloboda je ohrozená homosexuálmi!

Ilustračné foto - Ruský patriarcha Kirill
Ilustračné foto - Ruský patriarcha Kirill (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vráťte nám Aljašku! Vyzývajú ruskí pravoslávni kňazi Američanov. Chcú tak ochrániť kresťanské hodnoty pred úpadkovými Spojenými štátmi. Tie majú namierené najmä proti pripravovanému zákonu o homosexuálnych partnerstvách. Ortodoxní kresťania sú z toho zhrození a chcú svoju komunitu pred tým ochrániť.

Po Kryme, ktorý zabrali Rusi v marci tohto roku by sa Putinova federácia mohla rozšíriť o ďalší kus zeme. Aljašku predal Američanom ešte v roku 1867 ruský cár Alexander II. za 7,2 milióna dolárov. Tamojší pravoslávni slávia 220. výročie existencie. Je ich zhruba 50-tisíc pri celkovom počte 627 tisíc obyvateľov.

Iniciatívu vyvíjajú ortodoxní kresťania z organizácie Včely. Tí sa boja, že ich ohrozí pripravovaný návrh Baracka Obamu zlegalizovať homosexuálne zväzky. Preto podala podnet na moskovský súd, aby zrušil starú kúpnu zmluvu a Aljašku vrátil Rusku. Keď to Američania neakceptujú, budú platiť penále v hodnote milión dolárov za deň.

Ortodoxní fundamentalisti sú doslova znepokojení chystanými zákonmi z Obamovej dielne. „Sme znepokojení osudom pravoslávnych na Aljaške, ktorí už viac ako dvesto rokov opatrujú tradície a s láskou odkazujú na duchovné a kultúrne dedičstvo pravoslávia či starostlivosť o kostoly. Nikdy neprijmeme hriech ako normálne ľudské správanie a považujeme za svoju povinnosť chrániť ich právo. Právo slobodne praktizovať svoju vieru, ktorá neposkytuje toleranciu k hriechu,“ napísali kňazi.

Vedúci predstaviteľ Nikolaj Bondarenko je znepokojený tým, že Američania zlegalizovaním homosexuálnych partnerstiev porušia zmluvu o ochrane práv menšín. V právnom spore si verí, priznal v jednom rozhovore.

Hlavným argumentom zo strany pravoslávnych je fakt, že Američania platili šekmi a nie zlatom. Tiež sa im nepáči, že dohodou z roku 1867 sa zaviazali dodržiavať základné práva a slobody menšín. Iniciatíva sa zapáčila aj starostovi Jakutska Aisenovi Nikolajevovi. Ten za to loboval v parlamente, ministerstve zahraničia a vraj aj u samotného Putina. Jeho skupine ide však len o ostrov Sprurce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu