Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

CIA pozná pravdu o UFO v Nórsku: Toto je jej vysvetlenie!

Domnelé UFO v Nórsku Zobraziť galériu (2)
Domnelé UFO v Nórsku (Zdroj: ufo.no)

OSLO/WASHINGTON - Správy pilotov, ktorí v ​​50. rokoch v Nórsku hlásili záhadné objekty letiace vysokou rýchlosťou, sa dočkali vysvetlenia. Spomínané predmety, o ktorých svedkovia na zemi hovorili ako o žiariacich predmetoch v neuveriteľných výškach, boli podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) výzvedné lietadlá Lockheed U-2.

"Pamätáte si na správy z 50. rokov o neobvyklej aktivite na nebi? To sme boli my," uviedla CIA. Americkí piloti vtedy vykonávali testovacie lety špionážnych strojov U-2. Tie lietali vo výškach viac ako 18 000 metrov v čase, keď lietadlá s cestujúcimi neprekročili výšku 6000 metrov a vojenské 12 000 metrov.

30. jún 1954, Seljord - nórsky filmár Raun Conradi natočil odraz okna zaliateho slnkom. Niektorí ľudia tvrdili, že je to UFO
Zobraziť galériu (2)
30. jún 1954, Seljord - nórsky filmár Raun Conradi natočil odraz okna zaliateho slnkom. Niektorí ľudia tvrdili, že je to UFO  (Zdroj: ufo.no)

Spomínané záblesky na nočnej oblohe CIA vysvetlila tým, že hoci už slnko bolo z pohľadu ľudí na zemi či pilotov letiacich v nižších výškach za horizontom, lietadlá U-2 boli stále dosť vysoko, aby odrážali slnečné lúče.

24. júl 1957, pobrežie Nórska - americká turistka Felton Barrettová fotila fjordy.  Jeden záber pokazil odraz z jej diamantového prsteňa, ktorý vyzeral ako lietajúci tanier
Zobraziť galériu (2)
24. júl 1957, pobrežie Nórska - americká turistka Felton Barrettová fotila fjordy. Jeden záber pokazil odraz z jej diamantového prsteňa, ktorý vyzeral ako lietajúci tanier  (Zdroj: ufo.no)

Podľa nórskeho denníka Aftenposten priradili Američania v rámci projektu Blue Book (Modrá kniha) hlásenie z Nórska k lietadlám U-2, pretože ich lety sa s nimi zhodovali. Výsledok vyšetrovania bol ale s ohľadom na špionážne programy kvôli prebiehajúcej studenej vojne držaný v tajnosti. Americké vojenské letectvo v čase projektu Blue Book medzi rokmi 1947 až 1969 preverilo takmer 13 000 svedectiev ľudí, ktorí tvrdili, že videli neidentifikovaný lietajúci predmet (UFO). Armádni vyšetrovatelia nakoniec došli k záveru, že ani v jednom prípade nešlo o bezpečnostnú hrozbu, ani o zásah mimozemšťanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu