Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO NASA odhalila svoj lietajúci tanier: Prezradila kam s ním ľudstvo poletí!

NASA predviedla verejnosti svoj lietajúci tanier. Zobraziť galériu (4)
NASA predviedla verejnosti svoj lietajúci tanier. (Zdroj: YouTube)

KAUAI - Dalo by sa povedať, že NASA má zmysel pre iróniu. Vo svojej histórii musela už mnohokrát čeliť obvineniam zo zatajovania existencie neidentifikovateľných lietajúcich objektov (UFO), teraz jeden sama zostrojila. Ide o „lietajúci tanier“, ktorý plánuje vyslať na Mars, na začiatok bez posádky. Napĺňa tak jeden z vtipných faktov o červenej planéte, našom najbližšom susedovi: Jediné, čo na Marse existuje, sú stroje.

Drahý prístroj má názov Low-Density Supersonic Decelerator (z ang. Ľahký nadzvukový spomaľovač) a má tvar ako lietajúci tanier preto, aby ľahko pristál kdekoľvek bez rizika poškodenia.

NASA predviedla verejnosti svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Ide zatiaľ o prototyp, ktorý má pomôcť vedcom z NASA pracovať na detailoch projektu. Mal by pomáhať iným prístrojom, neskôr aj astronautom zosadnúť na povrch Marsu.

V sobotu sa LDSD dostal do vrchnej časti atmosféry Zeme po prvý krát, čakajú ho ešte ďalšie dva podobné výlety. V týchto výškach sú podobné podmienky, ako na Marse, preto majú vedci šancu odstrániť všetky nedostatky.

NASA predviedla verejnosti svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Skúšobný let za necelých 110 miliónov eur museli viackrát odložiť kvôli počasiu. NASA skúšku naživo vysielala prostredníctvom svojich stránok.

Stroj sa do výšky 36 576 metrov dostal vďaka balónu, ktorý sa vo chvíli, keď už nemohol viac stúpať oddelil. Ďalej LDSD používal vlastný raketový pohon. Vypustili ho neďaleko mesta Kauai na Havaji, kde sa asi po pol hodine aj zrútil do mora, keďže jeho vlastný „záchranný“ padák sa dostatočne neotvoril.

NASA predviedla verejnosti svoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Táto pomôcka ale dokáže plávať na vode, takže sa nič vážne nestalo. Overenie tejto schopnosti bolo podstatou experimentu, preto vedci považujú sobotnú skúšku za úspešnú.

NASA predviedla svoj lietajúci tanier

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu