Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Morave sa zjavil tajomný kruh v obilí: Polícia je bezradná, škody za tisíce!

Autor piktogramu zatiaľ ostáva neznámy Zobraziť galériu (3)
Autor piktogramu zatiaľ ostáva neznámy (Zdroj: policie.cz, boskovice.cz)

BOSKOVICE - Polícia pátra po ľuďoch, ktorí neďaleko českého mesta Boskovice vytvorili v noci na sobotu obrí kruh v obilí na 6000 metroch štvorcových. Škoda na úrode súkromného poľnohospodára, na ktorého poli vznikol, sa odhaduje na 20 000 korún (740 eur).

"Mimozemské civilizácie i pôsobenie vzdušných vírov sme zatiaľ z vyšetrovania vylúčili," povedala blaneská policajná hovorkyňa Iva Šebková s úsmevom. Obrazec tvorí obrí kruh, v ktorom je umiestnená hviezda s ornamentom. Páchatelia sú podozriví z trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Na Morave sa zjavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: policie.cz, boskovice.cz)

Fotografie obrazca zverejnila polícia a sú aj na webe boskovickej radnice. "Obilie nie je polámané, ale je len ohnuté až po zem. Z okruhu sa stala atrakcia. Prichádzajú sa na neho pozrieť hŕby ľudí," uviedol hovorca radnice Jaroslav Parma.

Na Morave sa zjavil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: policie.cz, boskovice.cz)

Podarilo sa mu vytvoriť letecké zábery kruhu z takzvanej kvadrokoptéry, čo je v podstate diaľkovo ovládaný model vrtuľníka. Snímky vznikli z výšky asi šesťdesiat metrov. "Pán, ktorý býva neďaleko, prechádzal týmto miestom v piatok o 22:00, kedy kruh v obilí ešte nebol. V sobotu ráno okolo desiatej ho našiel, keď išiel fotiť prírodu," dodal Parma.

Posledný kruh v obilí sa na Blanensku objavil v auguste 2010, a to neďaleko Skalice nad Svitavou. Aj vtedy sa hovorilo o tom, že je dokonale prepracovaný. Ako vznikol, sa nepodarilo zistiť.

Vznikom kruhov v obilí sa niekoľko rokov zaoberajú aj vedci. Kým milovníci tajomna ich pripisujú mimozemským civilizáciám, odborníci diskutujú o tom, či ich nemôžu vytvárať vzdušné prúdy. Iní sa zas domnievajú, že sú výtvorom ľudí, ktorí si touto formou robia dobrý deň z iných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu