Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vedci varujú pred novou hrozbou: Nezničiteľné a zmutované super potkany útočia!

Vedci varujú pred potkanmi Zobraziť galériu (2)
Vedci varujú pred potkanmi (Zdroj: Wikipedia)

LONDÝN – Zmutované „super potkany“ sú na pochode. Aspoň to tak vyzerá vo Veľkej Británii, kde by to mala byť nová hrozba podľa tamojších vedcov. Tieto hlodavce zostávajú imúnne pred zaužívanými jedmi a začínajú sa nebezpečne šíriť. Pýtate sa prečo? Tu je dôvod!

Vedci z Univerzity v Huddersfielde testovali v 17 regiónoch Británie potkany a zistili, že na väčšinu jedov sú odolné. Vo viac ako 50 mestách po celej Británii našli tento druh hlodavcov sto percentne imúnnych na všetky bežné jedy. Informáciu priniesol britský denník Independent.

Vedec Dougie Clarke, ktorý vykonával výskum, ľudí varuje. "Ľudia by sa mali obávať", povedal pre televíziu. "Totálne nás zaujalo, že v 17 krajoch, kde sme potkany testovali, boli úplne imúnne voči otrave proti nim. Nečakali sme, že nájdeme v každom testovanom regióne totožné výsledky," povedal zaskočený.

Potkany si na jedy už zvykli
Zobraziť galériu (2)
Potkany si na jedy už zvykli  (Zdroj: sxc.hu )


Potkany môžu prenášať niektoré druhy chorôb a ničiť súkromný majetok. Počas generácií si pestovali voči jedom imunitu a stáva sa z nich nebezpečie. Ďalší profesor ekológie vysvetľuje, že by sme mali zmeniť voči nim taktiku.

"Používame stále dookola tie isté chemikálie, takže ich odolnosť sa zvyšuje. Británia, ale aj ostatné krajiny na svete, doplácajú na tento fakt," povedal.

Aj keď sú proti nim vyvinuté modernejšie a účinnejšie jedy, tie by mohli na druhej strane spôsobiť, že poškodia naše životné prostredie. Mohli by zahubiť domáce zvieratká alebo poškodiť prírodu v našom okolí. Taktiež sa nesmú používať bez rôznych predpisov a licencií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu