Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrela chemička Stephanie Kwolek (†90), ktorá objavila kevlar

Stephanie Kwolek
Stephanie Kwolek (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vo veku 90 rokov zomrela americká chemička Stephanie Kwolek, ktorá v roku 1965 objavila látku vedúcu k vývoju supersilného vlákna kevlar. Oznámila to v piatok spoločnosť DuPont, pre ktorú Kwolek pracovala štyri desaťročia od roku 1946. Jej vynález sa stal synonymom pre nepriestrelných vesty, ktoré zachránili životy nespočetných policajtov a vojakov, uviedla agentúra Reuters.

Kwolek pracovala v laboratóriách DuPontu v štáte Delaware na nájdení vlákna, ktoré by zosilnilo automobilové pneumatiky, a narazila na sľubný kryštalický roztok polymérov mliečnej farby, ktorý sa stal základom kevlaru.

Ide o ľahkú, ale veľmi pevnú látku, z ktorej vlákien možno vyrobiť tkaninu päťkrát odolnejšu ako oceľ. Okrem nepriestrelných viest sa používa v obrnených vozidlách, lietadlách, hasičskej výstroji a výzbroji, hadiciach pre čerpanie pohonných hmôt alebo do stavebných materiálov.

"Dúfam, že aspoň zachraňujem životy. Veľmi málo ľudí má vo svojej kariére príležitosť urobiť niečo, čo prospeje ľudstvu," povedala Kwolek v roku 2007 v rozhovore s delawarským denníkom News Journal.

Kwolek sa narodila 31. júla 1923 v New Kensingtone v štáte Pensylvánia. Hneď po štúdiu na Carnegieho technologickom inštitúte nastúpila k DuPontu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu