Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Google spomína: Kto bola Rosalind Elsie Franklinová?

Rosalind Franklinová
Rosalind Franklinová (Zdroj: askabiologist.asu.edu)

BRATISLAVA - Presne pred 93 rokmi sa narodila anglická biofyzička, biologička Rosalind Elsie Franklinová. Mala veľkú zásluhu na objavení a objasnení molekulárnej štruktúry DNA, RNA, vírusov, uhlia a grafitu. Jej život a prácu si dnes pripomína internetový vyhľadávač Google.

Rosalind študovala na londýnskej dievčenskej škole, ktorá bola zameraná na prírodné vedy ako fyzika a chémia. V štúdiu potom pokračovala na Cambridgeskej univerzite, kde získala doktorát. Neskôr sa venovala výskumu röntgenového žiarenia a spolupracovala s Johnom Randallom v prestížnom vedeckom pracovisku na King's College v Londýne.

Franklinová sa najviac preslávila svojou prácou na difrakčných obrazoch DNA, ktoré následne použila dvojica vedcov Watson a Crick na správne určenie štruktúry DNA. Rosalind to však zrejme dokázala už pred nimi, avšak Watson a Crick jej vo svojej slávnej práci z roku 1953 príliš veľkú zásluhu v tejto oblasti nepripísali. Odborná verejnosť ocenila jej výskum až na konci 60. rokov minulého storočia.

Známa vedkyňa pôsobila aj na poli virológie. Zomrela veľmi mladá. Mala len 37 rokov, keď podľahla rakovine vaječníkov. Informácie pochádzajú z webstránky wikipedia.org.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu