Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikátne VIDEO slnečnej erupcie: Takto detailne ste ju ešte nevideli!

Na šírku tohto pohľadu by sa zmestilo sedem zemegulí
Na šírku tohto pohľadu by sa zmestilo sedem zemegulí (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Najnovšie solárne observatórium vesmírnej agentúry NASA zachytilo gigantickú slnečnú erupciu v tak detailnom rozlíšení ako nikdy predtým. Vedcom to pomôže pochopiť procesy v spodnejších vrstvách atmosféry.

Mohutný výron koronálnej hmoty zaznamenalo vesmírne observatórium IRIS. Sondu vyslala NASA na obežnú dráhu Zeme vlani v júni, aby získala viac údajov o nižších vrstvách slnečnej atmosféry. Procesy v nich sú totiž pre vedcov stále záhadou.

Udalosť, pri ktorej slnko z vonkajšej atmosféry – koróny vyvrhne obrovské množstvo hmoty, zachytil spektrograf IRIS ešte 9. mája. V uplynulých týždňoch odborníci tento „závan“ slnečného vetra dôkladne skúmali a teraz sa s unikátnymi zábermi podelili s verejnosťou.

Úlovok observatória je veľmi ojedinelý napriek tomu, že podobné výrony koronálnej hmoty sú na Slnku na dennom poriadku. IRIS však dokážu vedci nasmerovať len na určitú oblasť našej hviezdy, o ktorej rozhodnúť vždy deň vopred. Je teda na náhode, či sa im podarí zachytiť zaujímavú slnečnú aktivitu. „Sústredíme sa na aktívne oblasti a čakáme a dúfame, že niečo ulovíme. Toto je prvý jasný záber výronu koronálnej hmoty,“ povedal šéf vedeckého tímu IRIS Bar De Pontieu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu