Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Jasona (43) prepadli zlodeji a zranili mu hlavu: Stal sa zázrak, odvtedy je z neho génius!

Jason Padgett
Jason Padgett (Zdroj: Foto: Facebook)

WASHINGTON – Naozaj neuveriteľný osud postretol Jasona Padgetta (43) z Tacomy vo Washingtone. Bol úplné normálny muž s priemernou inteligenciu. Pred dvanástimi rokmi však utrpel ťažký úraz hlavy. Už to s ním vyzeralo zle, no našťastie sa pozbieral. Na veľké prekvapenie mu po vyliečení z hrozivého úrazu diagnostikovali Savantov syndróm. Z obyčajného muža sa stal génius.

Jason Padgett pracoval u svojho otca v nábytkárstve. Bol úplne normálny, priemerný 31-ročný muž. Pred dvanástimi rokmi sa raz večer stretol s kamarátmi a spoločne navštívili bar. Vtedy však ešte nemohol tušiť, ako sa mu zmení od základov život. Na ceste Jasona prepadli a zbili. Utrpel ťažké poranenie hlavy.

Desivý útok našťastie prežil, no doslova sa stal zázrak. Z obyčajného muža sa stal génius. Lekári mu diagnostikovali Savantov syndróm. Ide o vzácne „ochorenie", ktorým trpí len okolo 40 ľudí na svete. Typické pre túto diagnózu je, že sa u postihnutého prejavuje geniálna pamäť na matematiku, fyziku, nadanie na hudbu alebo kreslenie. Hovoríme o tzv. syndróme vedcov. Genialita je však spojená s mentálnym postihnutím, napr. autizmom. Takýto ľudia majú pamäť ako počítač a vedia veci, o ktorých iní ani len netušia.  

Ako informuje denník Daily Mail, ľudia s touto diagnózou vedia napríklad odrazu mnoho rečí, no šnúrky na topánkach zaviazať nedokážu. Jasonovi Padgettovi sa genialita prejavila tak, že sa stal výborným  matematikom a fyzikom. Po zistení vzácneho syndrómu mal obavy, pretože nevedel, čo sa s ním deje. Začal si všímať veci, ktoré ho do vtedy vôbec nezaujímali, napr. tečúcu vodu z vodovodného kohútika.   

Opustil zamestanie a naplno sa začal venovať svojej novej láska, ktorou sa preňho stali matematika a fyzika. Stal sa však introvertom. Odmieta chodiť von a prijímať návštevy. Prejavila sa u neho aj ďalšia zvláštnosť. Stal sa posadnutý baktériami. Opakovane si musí umývať ruky, ba dokonca umývať sa chodí aj po každom objatí členov svojej rodiny. Z Jasona sa stal geniálny autista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu