Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomová štúdia vyvrátila mýtus o marihuane: Aj malé množstvo škodí, pozrite sa ako!

Marihuana môže uškodiť aj v malom
Marihuana môže uškodiť aj v malom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Používatelia marihuany zbystrite pozornosť. Jej fajčenie môže mať najmä pre mladých veľmi neblahé následky. Jeden či dva jointy za týždeň by mohli negatívne ovplyvniť emočné a motivačné schopnosti nášho mozgu.

Jedna z mála štúdií zameraná na občasných používateľov marihuany ukázala zaujímavé výsledky. Keď vyfajčíte jednu alebo dve takéto cigarety, môže to mať dopad na veľkosť a stav dvoch kľúčových mozgových oblastí.

Výsledky výskumov sa zameriavali na občasných používateľov od 18 do 25 rokov. Vedci z Harvard Medical School a Univerzity Chicago skúmali snímky mozgu 20 používateľov v tomto veku. Následne ich porovnali s 20 mladíkmi, ktorí nikdy neužili túto drogu.

Profesor Hans Breiter hovorí, že výsledky vyvracajú doterajší mýtus o bezrizikovosti. „Táto štúdia veľmi výrazne spochybňuje tézu, že občasné fajčenie marihuany nie je škodlivé,“ povedal britským novinám.

Pri porovnávaniach našli dve oblasti v mozgu, ktoré boli marihuanou zasiahnuté. Je to emocionálna a motivačná časť. Všetko záleží od množstva. Čím viac mladý človek marihuanu užíval, tým viac tieot oblasti boli zasiahnuté.

„Ľudia si zvyčajne myslia, že keď si sem tam zapália, je to v poriadku. No nie je tomu tak,“ pokračuje profesor Breiter.

Dopĺňa ho doktorka Bloodová z Harvardu. „Toto sú základné mozgové štruktúry. Formujú to, ako vnímame pozitívne alebo negatívne udalosti okolo nás a následne sa rozhodujeme,“ dodáva.

Výsledky sa zisťovali u ľudí, ktorí fajčili marihuanu najmenej raz za týždeň, ale neboli na nej vôbec závislí. Vedci zistili, že mozog si začne postupne zvykať na látku THC.  V procese zvykania si na túto látku sa vo vyvíjajúcom mozgu mení anatomická štruktúra.

Zistenia sú veľmi zaujímavé, pretože vyvracajú zaužívaný mýtus, že malé množstvo marihuany neublíži. Skeptici výsledky testu spochybňujú, pretože poukazujú na malý okruh skúšaných ľudí.

O marihuane sa hovorilo aj v súvislosti s liečivými účinkami. Neveríte? Prečítajte si na Vyšetrení, či môže zmierniť príznaky niektorých chorôb! 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu