Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodičia sa sťažujú na amaterizmus lekárov: Maroško (†14) mohol ešte žiť, zúfa matka!

Podľa matky mohol Maroško ešte žiť
Podľa matky mohol Maroško ešte žiť (Zdroj: TV JOJ)

BANSKÁ BYSTRICA - Najprv bezmocnosť a zúfalstvo, teraz plač a hnev. Ťažko postihnutého Maroška (†14) pred dvoma týždňami v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici vyhlásili za klinicky mŕtveho a odpojili od prístrojov bez toho, aby rodičia mohli rozhodnúť o tom, kedy sa tak stane. Zdrvenú matku však trápi ešte viac prístup lekárky v revúckej nemocnici, ktorá vraj pri boji o život jej syna postupovala amatérsky.

Maroško od narodenia trpel ťažkým postihnutím - detskou mozgovou obrnou i autizmom, no jeho stav sa zlepšoval a rodičia sa tešili z každého nového pokroku. "Chodil, naučili sme sa spolu komunikovať tak, že nás vzal za ruku a doviedol k tomu, čo chce," vysvetľuje chlapcova mama. Pred dvoma týždňami v pondelok v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici podstúpil predĺženie šľachy na ochrnutej nohe, pretože sa mu rýchlym rastom krivila.  

V utorok ho v dobrom stave prepustili domov. Vo štvrtok však začal zvracať a bol ospalý. Rodičia preto kontaktovali pediatričku, ktorá im vraj odporučila počkať. Keďže sa Maroškov stav nezlepšoval, jeho otec zavolal popoludní rýchlu zdravotnú pomoc. Tá ho previezla do revúckej nemocnice, kde sa chlapcovi ešte viac pohoršilo. Stúpala mu teplota a na druhý deň ráno prestal dýchať.  

Lekárka sa pýtala, ktorý gombík má zapnúť

Práve vo chvíli, keď bolo treba chlapca oživovať, sa prítomná lekárka v Revúcej podľa rodičov zachovala neodborne. "Jeho resuscitovanie, podľa popisu môjho manžela, ktorý bol so synom hospitalizovaný, prišla realizovať lekárka, ktorá sa okolostojacich pýtala, aký gombík treba na prístroji zapnúť," dodáva matka. Maroškovi sa našťastie po 17 minútach dýchanie obnovilo a vrtuľníkom ho previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Tam však po vyšetreniach skonštatovali ťažké poškodenie mozgu a klinickú smrť, na čo Maroška v sobotu 29. marca odpojili od prístrojov, avšak bez súhlasu rodičov. "Slovenská republika porušila moje právo ako rodiča nesúhlasiť s odpojením môjho dieťaťa z prístrojov," zúfa matka a dodáva, že nešlo o zlú vôľu banskobystrickej nemocnice, pretože zákon im prikazuje pri zistení klinickej smrti pacienta bezprostredne odpojiť od prístrojov bez ohľadu na názor jeho blízkych. Matke sa však nepáči, že nemôže rozhodnúť, kedy a za akých okolností sa tak stane.

Mohol ešte žiť, tvrdí matka

"Toto vyšetrenie robia traja lekári. Neurológ, anesteziológ a ošetrujúci lekár. Pokiaľ sa všetci traja zhodnú, že sú vyhasnuté všetky reflexy mozgu, pacient bude prehlásený, že má mozgovú smrť," uviedol pre Tv JOJ Oliver Petrík z Detskej fakultnej nemocnice. Matka je presvedčená, že pochybila aj nemocnica v Revúcej. Maroša podľa nej nemali nechávať na detskom oddelení, ale previezť na špecializované pracovisko, kde by mu dokázali včas poskytnúť primeranú pomoc.

Rodičia si uvedomovali, že chlapcov stav je ťažký, chceli však len viac času. "Som presvedčená, že by Maroško mal šancu dnes žiť," prehlásila Maroškova mama, ktorá sa už obrátila na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ako aj na políciu. Sťažnosť na konanie revúckej nemocnice už úrad podľa našich informácií prijal. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou /pobočka Banská Bystrica/ zaevidoval podnet dňa 01.04.2014," informovala nás hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková. O ďalšom postupe v prípade smrti Maroška rozhodnú výsledky vyšetrovania.

Lekárskych chýb, ktoré ohrozujú zdravie pacientov, neustále pribúda. Prečítajte si na Vyšetrení o niektorých škandáloch, ktoré sa stali v slovenskom zdravotníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu