Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prečo má zebra pruhy: Tu je vedecké vysvetlenie, ktoré vás prekvapí!

Prečo majú zebry čiernobiele pruhy?
Prečo majú zebry čiernobiele pruhy? (Zdroj: SITA, ZOO Bratislava)

WASHINGTON - Vskutku zaujímavou otázkou sa zaoberali vedci. Otázkou, ktorú ste už od svojich detí možno počuli a možno ste sa na ňu pýtali aj vy. Prečo je zebra čiernobielo pruhovaná? Podľa odborníkov nejde o maskovanie, ani o mätenie predátora. Odpoveď na otázku vás istotne prekvapí.

Okruh vedeckých záujmov je naozaj obrovský. Najnovšie sa americkí prírodovedci zaoberali otázkou, prečo je zebra pruhovaná. Dospeli aj v záveru, ich vysvetlenie vás zaručene prekvapí.

Spoločne tvrdia, že pruhy sa zebrám vyvinuli s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli bodavému hmyzu, ktorý prenáša choroby. Čiernobiele sfarbenie zebry má tak nebezpečný hmyz miasť a odpudzovať. Zistili, že zebry majú najhustejšie pruhy na miestach, kde hmyz najviac trápi antilopy alebo byvoly.

Vedci sa pustili riešiť otázku zebrích pruhov po tom, čo sa objavovali rôzne teórie, ktoré sa čiernobielym sfarbením zaoberali. Že ide o maskovanie, odborníci zavrhli, pretože zvieratá trávia veľa času v otvorenej prírode. K ďalším doterajším vysvetleniam patrilo aj to, že z pruhov sa krúti hlava predátorom. To však veľmi nedáva význam, lebo levy sú v lovení zebier obzvlášť dobré. Rovnako vedci vyvracajú teóriu, že biele pruhy majú zvieratá chladiť pred horúcim africkým slnkom.

Ako uvádza odborný časopis Nature Comunnication všetko nasvedčuje tomu, že pruhy zebru chránia pred bodavým hmyzom, a tak aj pred chorobami, ktoré nebezpečný hmyz prenáša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu