Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTOREPORTÁŽ Divoká Afrika očami čitateľa Petra

Zebra africká Zobraziť galériu (10)
Zebra africká (Zdroj: peter janove)

BRATISLAVA - Afrika je krajina nádhernej scenérie, mnohých farieb a najmä tých najexotickejších zvierat, aké si len človek dokáže predstaviť. Najteplejší svetadiel nikdy neprestane prekvapovať a na vlastné oči sa o tom presvedčil aj náš čitateľ Peter (35), ktorý sa nedávno vrátil z ciest po tomto fascinujúcom kúte zeme. Na aké tvory, známe i ešte nepoznané, pri tom narazil, sa môžete presvedčiť vo fotoreportáži.

Gazely patria medzi najrýchlejšie zvieratá Afriky. Na väčšie vzdialenosti dokážu vyvinúť rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Tieto bylinožravce sa zdržiavajú prevažne v savanách a trávnatých rovinách.
Zobraziť galériu (10)
Gazely patria medzi najrýchlejšie zvieratá Afriky. Na väčšie vzdialenosti dokážu vyvinúť rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu. Tieto bylinožravce sa zdržiavajú prevažne v savanách a trávnatých rovinách.  (Zdroj: peter janove)

Stádo slonov na vyschnutých a vypálených pláňach národného parku Serengeti. Je to chránené územie, ktoré leží na severe Tanzánie. Park je známy pre obrovskú migráciu kopytníkov, ktorých tu prenasledujú predátori.
Zobraziť galériu (10)
Stádo slonov na vyschnutých a vypálených pláňach národného parku Serengeti. Je to chránené územie, ktoré leží na severe Tanzánie. Park je známy pre obrovskú migráciu kopytníkov, ktorých tu prenasledujú predátori.  (Zdroj: peter janove)

Medzi najbežnejších obyvateľov Afriky patrí bezpochyby hyena. Je to tvor, ktorý sa živí najmä zdochlinami. Niektorí obyvatelia kedysi verili, že sa v noci premieňajú na hyeny. Takíto ľudia boli postavení mimo zákon a potrestaní otroctvom alebo smrťou.
Zobraziť galériu (10)
Medzi najbežnejších obyvateľov Afriky patrí bezpochyby hyena. Je to tvor, ktorý sa živí najmä zdochlinami. Niektorí obyvatelia kedysi verili, že sa v noci premieňajú na hyeny. Takíto ľudia boli postavení mimo zákon a potrestaní otroctvom alebo smrťou.  (Zdroj: peter janove)

Čo by bola Afrika bez žirafy?! Na najvyššieho suchozemského živočícha, ktorý môže dosiahnuť až šesť metrov, tu narazíte pomerne často. Jeho najväčšou zvláštnosťou je extrémne dlhý krk a taktiež fakt, že spí postojačky.
Zobraziť galériu (10)
Čo by bola Afrika bez žirafy?! Na najvyššieho suchozemského živočícha, ktorý môže dosiahnuť až šesť metrov, tu narazíte pomerne často. Jeho najväčšou zvláštnosťou je extrémne dlhý krk a taktiež fakt, že spí postojačky.  (Zdroj: peter janove)

Hroch si dal pri jazierku na planine ležiacej na dne krátera Ngorongoro šlofíka
Zobraziť galériu (10)
Hroch si dal pri jazierku na planine ležiacej na dne krátera Ngorongoro šlofíka  (Zdroj: peter janove)

Svorka mladých levov odpočíva pod kríkom. Kedysi sa tieto mačkovité šelmy nachádzali v celej Afrike, dnes sa však stávajú čoraz viac ohrozeným druhom. Lovia vo svorkách a dožívajú sa v priemere 10 - 14 rokov.
Zobraziť galériu (10)
Svorka mladých levov odpočíva pod kríkom. Kedysi sa tieto mačkovité šelmy nachádzali v celej Afrike, dnes sa však stávajú čoraz viac ohrozeným druhom. Lovia vo svorkách a dožívajú sa v priemere 10 - 14 rokov.  (Zdroj: peter janove)

Pakôňa pásavého možno vidieť v trávnatých oblastiach južnej a východnej Afriky. Ich pozoruhodnou vlastnosťou je to, že dážď dokážu zbadať zo vzdialenosti až 50 kilometrov. Tam, kde prší, sa potom rozbehnú a rýchlo zožerú čerstvo rastúcu trávu.
Zobraziť galériu (10)
Pakôňa pásavého možno vidieť v trávnatých oblastiach južnej a východnej Afriky. Ich pozoruhodnou vlastnosťou je to, že dážď dokážu zbadať zo vzdialenosti až 50 kilometrov. Tam, kde prší, sa potom rozbehnú a rýchlo zožerú čerstvo rastúcu trávu.  (Zdroj: peter janove)

Zrejme žiadne iné zviera nedopĺňa kolorit africkej prírody krajšie, ako zebra. Jej najvýraznejšou črtou je čiernobiele pruhovanie, vďaka ktorému je rozpoznateľná už z veľkej diaľky.
Zobraziť galériu (10)
Zrejme žiadne iné zviera nedopĺňa kolorit africkej prírody krajšie, ako zebra. Jej najvýraznejšou črtou je čiernobiele pruhovanie, vďaka ktorému je rozpoznateľná už z veľkej diaľky.  (Zdroj: peter janove)

Prasa bradavičnaté síce nepatrí k zvieratám, ktoré by oslňovali svojou krásou, aj ono je však neodmysliteľnou súčasťou africkej fauny. Tento divoký tvor za svoje meno vďačí trom párom bradavíc, ktoré má na tvári. U samcov môžu narásť až do veľkosti 15 centimetrov.
Zobraziť galériu (10)
Prasa bradavičnaté síce nepatrí k zvieratám, ktoré by oslňovali svojou krásou, aj ono je však neodmysliteľnou súčasťou africkej fauny. Tento divoký tvor za svoje meno vďačí trom párom bradavíc, ktoré má na tvári. U samcov môžu narásť až do veľkosti 15 centimetrov.  (Zdroj: peter janove)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu