Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Najbližšia príbuzná žiráf je na pokraji vyhynutia

Okapia pralesná
Okapia pralesná (Zdroj: wikimedia)

ŽENEVA- Okapia pralesná, najbližšia príbuzná žiráf, sa dostala na pokraj vyhynutia. Vyplýva to z aktualizovaného Červeného zoznamu ohrozených druhov, ktorý dnes zverejnila Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

Okapia, známa aj pod neformálnym názvom pralesná žirafa, obýva dažďové pralesy pozdĺž rieky Kongo na území Konžskej demokratickej republiky (KDR). Na svoju príbuznú žirafu sa ale veľmi nepodobá: má kratšie nohy aj krk a tmavohnedé až čierne sfarbenie. Na nohách a zadnej časti tela má čierno-biele pásy pripomínajúce zebru.

Obyvatelia KDR považujú toto zviera za svoj národný symbol. Okapia dokonca figuruje aj na konžských bankovkách.

Experti IUCN zaznamenali vážne zníženie početného stavu populácie okapií (Okapia johnstoni) v celom území jej výskytu, a to v dôsledku pytliactva a ničenia ich prirodzeného prostredia a dlhoročnej občianskej vojny.

"KDR je žiaľ už skoro dve desaťročia zmietaná občianskou vojnou a (extrémnou) chudobou, čo vedie k rozsiahlej degradácii okapích biotopov a ich lovu pre mäso a kožu," uviedla špecialistka IUCN Noëlle Kümpelová.

Na Červenom zozname sa okapie nachádzajú v kategórii ohrozených živočíchov, čo je len jeden stupeň od najvyššieho rizika vyhynutia druhu vo voľnej prírode.

Zoznam sa aktualizuje dvakrát ročne. Z celkového počtu 71.576 skúmaných druhov aktuálne hrozí vyhynutie 21.286. V niektorých prípadoch, napríklad u dvoch ohrozených druhoch albatrosov, naopak zaznamenali zvýšenie početných stavov populácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu