Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Príbeh muža, ktorý prežil viac ako rok na mori: Máme jeho FOTO!

José Salvador Albaniaga Zobraziť galériu (2)
José Salvador Albaniaga

LONDÝN - Celý svet minulý týždeň obletela správa o mužovi, ktorý prežil štrnásť mesiacov na mori. Keď ho našli, bol veľmi zanedbaný, ale inak je po zdravotnej stránke v poriadku. Teraz vám prinášame jeho fotografiu, ktorú exkluzívne zverejnil britský denník Daily Mail.

Takto vyzerá zázračný muž Pacifiku, ktorý prežil len vďaka tomu, že jedol surové ryby, čajky a pil korytnačiu krv, ktorá je bohatá na železo a bielkoviny. Viac ako rok strávil v niekoľkometrovej lodi v najväčšom svetovom oceáne. Včera sa v prístave na Marshallových ostrovoch prvýkrát ukázal na verejnosti. Pri tejto príležitosti povedal: "Som nažive, som nažive, nemôžem tomu uveriť. Celý čas som sa modlil." Keď sa ho reportér Daily Mailu spýtal, aké to bolo, len odvetil: "Veľa si toho nepamätám. Všetky myšlienky a spomienky sa mi zlievajú do jedného slova - more, samé more."

Príbeh muža, ktorý prežil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto daily mail)

José Salvador Albaniaga (spočiatku sa uvádzalo meno José Ivan) a jeho mladší kolega vo veku 15 až 18 rokov vyrazili koncom roka 2012 na more loviť žraloky. 21. decembra sa na ich lodi pokazil motor a odvtedy ich unášal prúd. Napriek snahe sa im nepodarilo privolať k sebe ďalšie plavidlá. Mladík páľavu slnka nezvládol a po štyroch týždňoch umrel.

Odhodlanie jeho spoločníka bolo však silnejšie. Celý čas ho držala pri živote myšlienka na svoju rodinu. Keď stroskotal pri atole Ebon, vyšiel na pláž. Tam ho našli miestni obyvatelia, ktorí z neho nemohli spustiť zrak. Pozerali sa totiž na bradatého muža, ktorého koža bola spálená od slnka a jeho šortky boli vyžraté od morskej soli. Okamžite ho zobrali do dediny, kde ho obliekli a dali sa mu napiť čerstvej vody. Stroskotanec chcel zavolať svojej manželke a desaťročnej dcére, ale nepamätá si ani názov obce ani telefónne číslo domov. Dokonca si nie je ani istý, koľko má rokov. Vraj 36 alebo 38.  "Zabudol som veľa vecí," povedal José.

Tlmočník potvrdil, že muž je stále dezorientovaný a niekedy mu nie poriadne rozumieť. Šéf imigračného úradu Marshallových ostrovov Damien Jacklick sa s pomocou amerického veľvyslanca teraz snaží vypátrať Albaniagovu rodinu, ktorá žije v Salvádore a v USA.

Jose je vzhľadom na to, čím s prešiel, v pomerne dobrom zdravotnom stave. Je podvyživený, aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá. Brucho mal totiž v dôsledku nepravidelného stravovania nafúknuté. Lekári sa však obávajú viac o jeho psychický stav. V najbližších dňoch na neho zrejme doľahne všetko to, čo si za posledné mesiace prežil.

 
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu