Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príbeh stroskotanca je pravdivý: Úrady prehovorili o pátraní v roku 2012

José Alvarenga Zobraziť galériu (3)
José Alvarenga (Zdroj: SITA)

MAJURO - Mexické úrady čiastočne potvrdili slová Josého Salvadora Alvarengu o tom, že prežil viac ako rok na mori v pokazenom člne. Muža vyplavil minulý štvrtok Tichý oceán na jednom z atolov Marshallových ostrovov.

Alvarengu objavili na atole Ebon miestni obyvatelia spolu s nórskou študentkou antropológie Olou Fjeldstad. Keďže hovorí iba po španielsky, mohli s ním komunikovať len pomocou obrázkov a gestikulácie.

José v prístave na Marshallových ostrovoch
Zobraziť galériu (3)
José v prístave na Marshallových ostrovoch  (Zdroj: SITA)

Muža najprv previezli na hlavný ostrov atolu k starostovi Ionemu deBrumovi, ktorý kontaktoval úrady v Majure. Tam sa Alvarenga stretol s veľvyslancom USA Thomasom Ambrusterom a jeho zástupcom Normanom Barthom. Povedal im, že v skutočnosti pochádza zo Salvadoru, no pred osudnou plavbou žil už pätnásť rokov v Mexiku. Na plavbu sa podľa vlastných slov vydal v decembri 2012 z jednej z dedín na pobreží mexického štátu Chiapas spolu s tínedžerom menom Ezequiel, no silný vietor ich odvial ďaleko na more. Mladík podľa Joseho zomrel približne po mesiaci na mori.

Jaime Marroquín zo záchrannej služby v spomínanom štáte Chiapas pre britský denník The Guardian potvrdil, že 19. novembra 2012 dostali hlásenie o zmiznutom člne, ktorý sa vydal na plavbu dva dni predtým. Zmiznutie nahlásil majiteľ člnu, ktorého meno Alvarenga spomenul v rozhovore s diplomatmi a novinármi v Majure. V správe o zmiznutí lode sa však spomínajú rybári Cirilo Vargas a Ezequiel Córdova, pričom obaja mali mať 38 rokov. Alvarenga tvrdí, že má 37, no druhý rybár mal byť podľa neho tínedžer.

Marroquín uviedol, že pátranie po zmiznutom člne museli po dvoch dňoch pre nepriaznivé počasie zastaviť. Majiteľ lode taktiež naznačil, že Vargas pochádzal zo Salvadoru, čo o sebe tvrdí aj Alvarenga. Miestni rybári uviedli, že Alvarenga žil v Chiapas už mnoho rokov a v novembri 2012 sa stratil na mori. Poznali ho však iba pod prezývkou La Chancha, čo je slangový výraz pre prasa. Túto prezývku dostal podľa všetkého pre svoju korpulentnú postavu.

Salvadorským novinárom sa zas podarilo nájsť Alvarengových rodičov, ktorí žijú v mestečku Garita Palmera pri hraniciach s Guatemalou. Tí povedali, že ich syn sa presťahoval do Chiapas, pretože chcel pracovať ako rybár. Pred ôsmimi rokmi ich však prestal navštevovať, a preto si mysleli, že zomrel. V Garita Palmera žije taktiež Alvarengova dospievajúca dcéra. Stroskotanec zas uviedol, že v Mexiku nemá žiadnu rodinu, no v USA žijú jeho traja bratia.

Muža oholili aj ostrihali
Zobraziť galériu (3)
Muža oholili aj ostrihali  (Zdroj: reprofoto daily mail)

José sa momentálne nachádza v nemocnici v Majure, odkiaľ by ho mali prepustiť dnes alebo v stredu. Jeho zdravotný stav je relatívne dobrý, má iba opuchnuté členky. Jeho imunitný systém je síce oslabený, no nie natoľko, ako lekári očakávali. Po prepustení z nemocnice ho prepravia do Mexika, prípadne do Salvadoru.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu