Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh muža, ktorý "vstal z mŕtvych": Šestnásť mesiacov blúdil v loďke v oceáne!

Tom Hanks si stroskotanca zahral vo filme Zobraziť galériu (2)
Tom Hanks si stroskotanca zahral vo filme (Zdroj: YouTube)

MAJURO - Údajne až šestnásť mesiacov prežil na mori stroskotanec, ktorého vlny vyplavili na Marshallových ostrovoch v Pacifiku. Z Mexika, kde podľa všetkého začala jeho púť, urazil za tú dobu 12 000 kilometrov. Živil sa korytnačkami, vtákmi a rybami a pil korytnačiu krv.

O vychudnutom mužovi s dlhými vlasmi a fúzmi oblečenom iba v roztrhanej spodnej bielizni, ktorého sedemmetrová loď sa zachytila ​​na tichomorskom atole Ebon, informoval nórsky študent antropológie, ktorý na mieste vykonáva výskum.

Atol Ebon
Zobraziť galériu (2)
Atol Ebon  (Zdroj: independent.co.uk)

Ola Fjeldstad nevie o stroskotancovi veľa, pretože vraj hovorí len po španielsky a na koralový ostrov dorazil v žalostnom stave. Zistil však, že sa volá José Iván. "Nie je na tom dobre, ale jeho stav sa zlepšuje. Jeho loď je veľmi poškriabaná a vyzerá, že bola dlho vo vode," povedal mladý Nór.

José zrejme vyplával v septembri 2012 z Mexika a mieril do Salvadoru. Na ceste ho sprevádzal ešte kolega, ktorý však údajne pred niekoľkými mesiacmi na mori zomrel. Stroskotanec Fjeldstadovi gestami opísal, že v priebehu cesty lovil korytnačky a vtáky holými rukami. Žiadne rybárske náradie so sebou nemal. Pri nedostatku dažďa pil krv z korytnačiek.

Ola uviedol, že obyvatelia Marshallových ostrovov, ktorí Ívána našli, ho odviezli za miestnou starostkou. Neskôr by mal byť prepravený do metropoly súostrovia Majuro. Muž údajne už podstúpil základné lekárske vyšetrenie, ktoré u neho neodhalilo žiadnu životu nebezpečnú chorobu. Teraz sa vraj už dokáže postaviť na vlastné nohy a prechádzať sa po ostrove s pomocou miestnych občanov.

Príbehy dlhodobého prežitia stroskotancov v Tichomorí nie sú neobvyklé. V roku 2006 pritiahli pozornosť médií traja Mexičania, ktorí boli nájdení uprostred oceánu deväť mesiacov po tom, čo sa vydali loviť žralokov. V roku 1992 dvaja rybári z Kiribati strávili na mori 177 dní, než ich vlny vyplavili na breh na súostroví Samoa.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu