Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odporný objav: Odhalili nepríjemné "tajomstvo" anglického kráľa Richarda III.!

Rekonštrukcia tváre Richarda III.
Rekonštrukcia tváre Richarda III. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - V historickej dráme Williama Shakespeara preklína Richarda III. kráľovná slovami : "Červ svedomia ti stále hlodá v duši!" Ako teraz zistili vedci, Shakespeare sa dostal bližšie k realite, než sám tušil. Z kostrových pozostatkov Richarda III. je zrejmé, že anglický kráľ mal v črevách červovité parazity, napísala agentúra AFP.

Ostatky Richarda III., ktorý vládol Anglicku v rokoch 1483 až 1485, sa v minulom roku podarilo nájsť pod parkoviskom v meste Leicester. Od tej doby odborníci tento mimoriadny nález skúmajú a dopĺňajú ďalšie podrobnosti o živote a dobe stredovekého panovníka.

Pri preberaní usadenín našli vedci Cambridgeskej univerzity "veľa" mikroskopických vajíčok parazita v oblasti dolnej časti chrbtice, kde mal monarcha za života vnútornosti. "Tento nález ukazuje, že Richard mal v črevách škrkavky," napísali dnes vedci v časopise The Lancet. "Škrkavky sa šíria pri kontaminácii jedla fekáliami zo špinavých rúk alebo pri použití fekálií ako hnojiva," dodali.

Škrkavka detská je zvlášť nepríjemný parazit, ktorý je aj v súčasnosti bežný v častiach Afriky a Latinskej Ameriky. Do tela sa dostáva prehltnutím vajíčok, ktoré opúšťajú telo nakazeného človeka stolicou.

Vajíčka sa dostanú tráviacim traktom až do čreva, kde sa z nich vyliahnu larvy. Tie prelezú črevnou stenou, dostanú sa do krvného obehu a krv ich zanesie až do pľúcnych ciev. Tu prelezú do pľúc, kde začnú dráždiť nakazeného ku kašľu. Človek ich vykašle do dutiny ústnej a zvyčajne prehltne. Larvy sa tak dostanú späť do tráviaceho traktu a do čreva, kde dospievajú. Dorásť môžu až do 35 centimetrov; v čreve nakladú vajíčka odchádzajúce so stolicou a kruh k možnej nákaze ďalšieho človeka sa uzatvára. Dospelá samička dokáže vyprodukovať až 200 000 vajíčok denne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu