Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová záhada z okolia hrobu Richarda III.: Objavili tajomnú rakvu v rakve!

Kto sa skrýva vo vnútri?
Kto sa skrýva vo vnútri? (Zdroj: university of leicester)

LONDÝN - Tím britských archeológov v pondelok oznámil, že na parkovisku, kde v minulom roku objavili kostru kráľa Richarda III., našli tiež záhadnú rakvu uloženú v inej rakve. Zatiaľ netušia, kto vnútri spočíva, ale dúfajú, že ostatky budú schopní identifikovať, napísala dnes agentúra AP.

Vedci z Leicesterskej univerzity našli vlani v septembri pod parkoviskom v tomto meste kostru, ktorú identifikovali ako Richarda III. Ten bol kráľom Anglicka od roku 1483 do svojej smrti o iba dva roky neskôr. Bol posledným kráľom pochádzajúcim z rodu Yorkovcov a jeho porážka a smrť v bitke pri Bosworthe je považovaná za koniec dynastie Plantagenetovcov.

Teraz tím oznámil, že v septembri objavil tiež úplne nedotknutú stredovekú kamennú rakvu, ale vtedy ju nemohol plne preskúmať. Keď ju vedci tento týždeň otvorili, našli vnútri olovenú rakvu, čo naznačuje, že pravdepodobne chráni "vysoko postaveného" človeka.

Vedci si myslia, že by olovená rakva, ktorá v sebe má dieru, ktorou je možné vidieť nohu mŕtveho, mohla obsahovať telo niektorého zo stredovekých mníchov, zakladateľov rádu, alebo pozostatky stredovekého rytiera zo 14. storočia Sira Williama Motona.

Archeológovia najprv musia vykonať testy, aby zistili, ako olovenú rakvu otvoriť bez toho, aby poškodili ostatky vo vnútri. Matthew Morris z Leicesterskej univerzity uviedol, že nikto z vedeckého tímu sa zatiaľ nestretol s prípadom olovenej rakvy vloženej do ďalšej kamennej. "Je to rovnako vzrušujúce ako objav Richarda III.," napísal vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu