Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Google spomína: Fešák Hermann Rorschach vytvoril najznámejší test!

Hermann Rorschach Zobraziť galériu (2)
Hermann Rorschach (Zdroj: therorschachproject.com)

BRATISLAVA - Verte či neverte, toto je autor najznámejšieho projektívneho testu na svete. Švajčiarsky psychológ a psychiater Hermann Rorschach však zomrel krátko po tom, ako ho zostavil, takže slávy svojho objavu sa nedožil. Jeho život a prácu si dnes pripomína aj spoločnosť Google.

Hermann sa narodil 8. novembra 1884 v Zürichu. V mladosti sa chcel stať maliarom, čo neskôr využil pri tvorbe spomínaného testu. Bol žiakom Eugena Bleulera, švajčiarskeho psychiatra, ktorý popísal schizofrénu, ale ovplyvnil ho aj Carl Gustav Jung. Podporoval psychoanalytické hnutie.

Rorschachov test bol prvýkrát predstavený svetu v roku 1921. Ide o jednu z psychologických metód určených na rozbor osobnosti. Využíva projekciu myšlienkových pochodov a osobnostných rysov na neurčité projekty. Tvorí ho desať kariet s rôznymi atramentovými škvrnami. Pacient má opísať, čo v škvrnách vidí, pričom sa predpokladá, že do abstraktných tvarov bude premietať nrvedomé problémy.

Google spomína: Fešák Hermann
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: therorschachproject.com)

Rorschach začal test vyvíjať najprv s deťmi, potom ho aplikoval aj na dospelých. Asociácie zdravých, neurotických a psychotických jedincov sa typicky líšia. Test sa stal symbolom psychológie ako takej a bol často citovaný a ironizovaný v populárnej kultúre. Hermann zomrel 1. apríla 1922 vo veku 37 rokov na zápal pobrušnice, čo bol pravdepodobne dôsledok prasknutého slepého čreva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu