Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšie FOTO Zeme: Pozrite si našu planétu v plnej kráse!

(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Satelit Landsat 8 urobil najväčší panoramatický záber Zeme, ktorý zachytil pás s rozmermi 9650 x 193 kilometrov. Trvalo mu to 20 minút a vďaka Americkému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) si ho teraz môže pozrieť aj široká verejnosť.

Snímka sa skladá z 56 spojených fotografií zachytených z výšky 705 kilometrov, v ktorých družica obieha Zem. Celkové rozlíšenie je 19,06 gigapixelov.

Záber začína na severe Ruska a pokračuje cez Kaukaz, Arabský polostrov a Červené more až do južnej Afriky. V dlhom páse sa striedajú rôzne typy povrchu Zeme cez poľnohospodárske oblasti, pohoria, púšte až po savany.

Satelit Landsat 8 vyniesla 11. februára na obežnú dráhu raketa Atlas V, ktorá odštartovala z leteckej základne Vandenberg v Kalifornii. Ako napovedá číselné označenie, ide už o ôsmu družicu v programe Landsat. Prvú vypustili do vesmíru v roku 1972.

Cieľom tohto projektu je získavať fotografie Zeme z vesmíru a mapovať tak rozsah ľudskej činnosti na planéte. Snímky z tohto programu napríklad odhaľujú zmeny vo veľkosti dažďových pralesov alebo následky živelných katastrof. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu