Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko prišlo o vesmírnu družicu: Mapovala Arktídu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: world.edu)

MOSKVA - Rusko prišlo o vesmírnu družicu na mapovanie Arktídy, ktorú vypustilo na obežnú dráhu Zeme len minulý rok. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ruského kozmického priemyslu.

Sonda Zond-PP s plánovanou trojročnou životnosťou prestala fungovať. Išlo o prvý z piatich plánovaných satelitov ruskej výroby určených na sledovanie Zeme.

"Zond-PP bola vyhlásená za stratenú v dôsledku technického zlyhania," uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Experti sa podľa neho ešte pokúšajú o oživenie družice.

Satelit bol vybavený zariadeniami na monitorovanie slanosti oceánov a vlhkosti pevniny. Získané údaje mali pomôcť ruským meteorológom pri modelovaní pohybu oceánskych prúdov a ľadových krýh v oblasti Arktídy. Zond-PP mala testovať aj zobrazovacie metódy na detekciu ropných a benzénových škvŕn v arktických vodách.

Ruský vesmírny program utrpel v uplynulých rokoch sériu ponižujúcich neúspechov, ktoré sú podľa kritikov následkom dlhodobého finančnej poddimenzovanosti a s tým súvisiaceho odlivu mozgov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu