Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obria explózia iba kúsok od Zeme: Pozrite, čo sa stalo na Mesiaci!

(Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Vesmírna agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnila zábery výbuchu na Mesiaci, ktorý spôsobil dopad meteoritu. Bol dokonca taký silný, že ho mohli ľudia zo Zeme pozorovať voľným okom a vytvoril kráter dlhý až 20 metrov.

Meteorit do Mesiaca vrazil 17. marca tohto roka a explózia trvala len jednu sekundu. Vedci ju preto nevideli v reálnom čase a prišli na ňu až pri dodatočnom prechádzaní záznamu jedného z teleskopov, ktorý je súčasťou programu pozorovania.

Tento program beží osem rokov a s jeho pomocou bolo zaznamenaných viac ako 300 dopadov meteoritov na povrch jedinej prirodzenej družice Zeme. Ten marcový bol ale zo všetkých najsilnejší, a ak by sa v daný moment na Mesiac niekto pozeral zo Zeme, mohol ho vidieť voľným okom. Vedci dodali, že bol asi desaťkrát silnejší, než čokoľvek, čo pozorovali predtým.

Na základe získaných dát odborníci z NASA určili, že meteorit bol široký asi 30 centimetrov, vážil 40 kilogramov a na povrch Mesiaca dopadol rýchlosťou 90-tisíc kilometrov za hodinu.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ktorá už takmer štyri roky obieha Mesiac, teraz pátra po kráteri, ktorého priemer vedci odhadujú na 20 metrov. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu