Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruskí vedci objavili doposiaľ najväčší kus čeľabinského meteoritu

Ruskí vedci objavili doposiaľ najväčší kus čeľabinského meteoritu
Ruskí vedci objavili doposiaľ najväčší kus čeľabinského meteoritu (Zdroj: SITA)

JEKATERINBURG - Ruskí vedci potvrdili autenticitu doposiaľ najväčšieho nájdeného úlomku čeľabinského meteoritu, ktorý vo februári dopadol do oblasti južného Uralu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Fragment s hmotnosťou 3,4 kilogramu objavil nemenovaný obyvateľ v dedine Timirjazevskij a priniesol ho na analýzu odborníkom zo štátnej univerzity v Čeľabinsku.  

Vedci potvrdili, že skutočne ide o doteraz najväčší nájdený úlomok z čeľabinského meteoritu a vystavili nálezcovi príslušný certifikát.  

Pôvodný meteorit mal viac ako 18 metrov a vážil 10.000 ton a nad mestom Čeľabinsk explodoval 15. februára. Výbuch mal intenzitu 440 kiloton TNT, čo je päťkrát viac než jadrová bomba, ktorá v roku 1945 zničila japonské mesto Nagasaki.

Úrady v Čeľabinsku a okolí zaznamenali približne 1200 zranených; vo väčšine prípadov išlo o zranenia spôsobené okenným sklom rozbitým v dôsledku rázovej vlny.

Meteorit sa rozpadol na približne sedem častí, z ktorých jedna pravdepodobne dopadla do zamrznutého jazera Čebarkuľ, kde vytvorila asi osemmetrovú dieru v ľadovej pokrývke. Tento fragment by mohol mať hmotnosť až 600 kilogramov. Miestne úrady chcú do jeho vytiahnutia investovať až tri milióny rubľov (68.000 eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu