Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po dráme v Rusku ďalší strach: Hlasná explózia nad Argentínou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: int)

BUENOS AIRES - Silná žiara v nedeľu ráno prekvapila obyvateľov viacerých provincií na severozápade Argentíny. Podľa agentúry DPA ju spôsobil prechod meteoritu zemskou atmosférou. Našťastie tentokrát sa to obišlo bez následkov.

Jav zaznamenaný na fotografiách sa rozšíril prostredníctvom sociálnych sietí a natočili ho aj viaceré bezpečnostné kamery. Približne o tretej hodine ráno ho mohli pozorovať nad provinciami Santiago del Estero a Tucumán. Tiež si ho všimli ľudia v Córdobe, La Rioji, Santa Fe a Chacu.

Podľa polície svedkovia hlásili hlasný výbuch a otrasy, ale tamojší seizmický inštitút nezachytil žiadne zemetrasenie v posledných hodinách. Žiadne škody ani obete na životoch sa nevyskytli.

"Svetlo bolo veľmi intenzívne, najprv zelené, potom biele a nakoniec bolo vidno ohnivú guľu. Krátko potom som ucítil záchvev," uviedol jeden zo svedkov.

Riaditeľ observatória Santa Fe Jorge Coghlan sa pre televíziu Todo Noticias vyjadril, že "meteor, ktorý vstúpil do atmosféry rýchlosťou 209-tisíc km za hodinu, sa vo výške 65 km úplne rozpadol".

Pred vyše dvomi mesiacmi, 15. februára, explodoval meteorit nad pohorím Ural a vyvolal veľkú tlakovú vlnu, ktorá zranila takmer 1500 ľudí a spôsobila rozsiahle škody na majetku v meste Čeľabinsk, v ktorom býva približne 1 130 000 ľudí. Po výbuchu a obrovskom hluku sa ulicami začala šíriť panika. Našťastie neprišlo k žiadnym úmrtiam.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu