Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skaza a smrť: Prírodná katastrofa v Číne zabila 87-tisíc ľudí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

PEKING - Čína si včera pripomenula piate výročie zemetrasenia v provincii S'-čchuan, ktoré čo do sociálno-ekonomických strát patrilo medzi najväčšie v dejinách ľudstva, napísal spravodajský server BBC News.

Pokiaľ ide o uvoľnenú energiu, nelámali otrasy o sile 7,9 stupňa Richterovej škály absolútne rekordy. Ale skaza, ktorú priniesli, a počet ľudí, ktorých zasiahli, ho nepochybne zaradili medzi mimoriadne udalosti.

Bolo popoludnie, keď sa učilo v triedach škôl i univerzít, úradníci sa vrátili k stolom z obeda a pracovný deň bol v plnom prúde. Osemdesiat kilometrov od mesta Čcheng-tu, megalopolisu so 7,6 miliónmi obyvateľov, sa 17 kilometrov pod povrchom zeme objavil zlom v zemskej kôre - prasklina sa tiahla do dĺžky 240 kilometrov.

Nič nemohlo obyvateľov S'-čchuanu a susedných provincií pripraviť na následky dvojminútových otrasov. Domy z hlinených tehál a dokonca aj zosilnené betónové budovy nemali šancu, okamžite boli poškodené alebo úplne spadli. Ani školy bohužiaľ neboli postavené tak, aby vydržali podobné zemetrasenie; mnoho zrútených tried pridalo do bilancie obetí tisíce detí.

Scény smrti a skazy, rovnako ako mohutné úsilie o obnovu si vynútili prvýkrát v nedávnej histórii Číny, aby požiadala o medzinárodnú pomoc. Pokiaľ ide o ekonomické straty, bolo zemetrasenie v S'-čchuane druhé najhoršie v absolútnych číslach v dejinách, veľmi tesne za japonským zemetrasením z roku 2011.

Skaza a smrť: Prírodná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bbc)

Otrasy pripravili o strechu nad hlavou zatiaľ najvyšší známy počet obyvateľov - celkom 4,8 milióna ľudí potrebovalo núdzové prístrešie, pretože zemetrasenie zničilo ich domy. Niektoré odhady však uvádzajú až desať miliónov ľudí bez domova.

Zničených bolo viac ako 1,5 milióna domov a zhruba šesť miliónov domov bolo poškodených. To je viac, než koľko je domov v celej Austrálii.

Skaza domov kvôli otrasom a zosuvom pôdy prispeli k siedmemu najvyššiemu počtu obetí pri zemetrasení za posledných 100 rokov na celom svete. Celkom 87 000 mŕtvych a viac než 370 000 zranených zanechalo trvalý vplyv na rodiny po celej provincii.

Skaza a smrť: Prírodná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bbc)

Spomienkové akcie, ktoré sa v týchto dňoch budú v S'-čchuane konať, by nemali slúžiť len ako spomienka na tých, ktorí pri zemetrasení zomreli, ale aj ako pripomienka faktu, že stavby odolnejšie voči otrasom môžu zachraňovať životy aj peniaze.

Po otrasoch, ktoré zasiahli provinciu S'-čchuan v tomto roku 20. apríla, úrady oznámili, že žiadna zo stavieb postavených počas posledných piatich rokov sa nezrútila. To by mohlo naznačovať, že sa čínska vláda aj obyvatelia skutočne snažia znížiť počet obetí pri možných budúcich zemetraseniach sprísňovaním stavebných noriem.

Podľa údajov OSN je Ázia jednou z oblastí sveta, ktoré sú najnáchylnejšie ku katastrofám. Počas posledného desaťročia tu väčšinu úmrtí pri prírodných katastrofách spôsobilo práve zemetrasenie (68 percent), rovnako ako väčšinu ekonomických strát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu