Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Unikátne zábery Google z miesta duchov: Prejdite sa zničenou Fukušimou!

(Zdroj: google)

FUKUŠIMA - Namie-machi je malé mesto v prefektúre Fukušima, ktoré leží pri pobreží Pacifiku a je obdarené nielen oceánom ale aj horami. Ľudia si sem prichádzali vychutnať krásy mora a zároveň sa pokochať zelenými lesmi. Od veľkého zemetrasenia a následnej vlny cunami, ktorá postihla Japonsko 11. marca 2011, sem však noha turistu nevkročila a mesto muselo opustiť aj všetkých 21-tisíc obyvateľov. Dodnes na uliciach vidno iba prázdne ruiny.

Od katastrofy už uplynuli dva roky, ale ľudia stále nemajú povolený vstup do Namie-machi. Mnoho vysídlených obyvateľov žiada, aby zistili aktuálny stav ich mesta a určite aj mnoho zvedavcov po celom svete by chcelo získať lepšiu predstavu, aký vplyv mali jadrové udalosti na okolité obce.

"V spolupráci s Google sme previedli autá Street View cez Namie-machi a zachytili panoramatické zábery z opusteného mesta presne tak, ako vyzerá dnes. Od dnešného dňa sú snímky k dispozícii na mapách Google aj stránke Memories for the Future, takže si ich môže pozrieť ktokoľvek z Namie aj celého sveta," informoval včera starosta mesta Tamotsu Baba.


View Larger Map

Na mape možno vidieť jednu z hlavných ulíc mesta, ktorá sa využívala pri rôznych akciách a festivaloch. Niektoré prilákali až 100-tisíc návštevníkov.


View Larger Map

Veľa stavieb, ako je táto v popredí, sa počas zemetrasenia zrútilo, a Japonci ich stále nie sú schopní odstrániť. Takisto majú problémy s opravou poškodených budov a obchodov, ako aj s prípravou na ďalšie prípadné otrasy.


View Larger Map

Ďalšia mapa ukazuje vnútrozemie približne kilometer od Tichého oceánu. V diaľke možno vidieť základnú školu Ukedo, nachádzajúcu sa neďaleko prístavu, ktorý sa kedysi hrdil 140 rybárskymi loďami. Táto oblasť utrpela pri cunami najhoršie škody.

"Od marcovej katastrofy sa zvyšok sveta pohol dopredu a mnoho miest v Japonsku začali obnovovať. Ale v Namie-machi sa zastavil čas. Pre pretrvávajúce jadrové nebezpečenstvo sme boli za dva roky schopní urobiť iba priebežné práce. Boli by sme vďační, keby ukázanie týchto záberov na Street View pomohlo pochopiť súčasný stav Namie-machi a obrovskú závažnosť situácie," uviedol starosta s tým, že najmä staršia generácia, ktorá tu vyrástla, cíti obrovskú bolesť, že svojim deťom nič nezanechá.

"Chceme, aby sa tieto zábery stali trvalým záznamom toho, čo sa stalo v Namie-machi pri zemetrasení, cunami a jadrovej katastrofe. Zotavenie sa z jadrového nebezpečenstva môže trvať veľa rokov a bude potrebná pomoc mnohých ľudí, ale nikdy sa nevzdáme návratu do nášho rodného mesta," dodal Tamostu Baba na záver.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu