Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruský meteorit mal silu zemetrasenia 4,0: Vedci už vedia, odkiaľ priletel!

Meteorit doletel zo súhvezdia Pegas Zobraziť galériu (2)
Meteorit doletel zo súhvezdia Pegas (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Fínskym vedcom sa podarilo určiť radiant bolidu, čiže miesto, odkiaľ z pohľadu pozemšťana letelo kozmické teleso, ktoré minulý piatok v podobe meteorického dažďa zasiahlo uralské mesto Čeľabinsk a okolie.

Týmto miestom je podľa odborníkov súhvezdie Pegas. Do oblasti pádu meteoritu dnes z Moskvy odchádza expedícia Ruskej akadémie vied. Zozbieraný materiál v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov analyzujú a potom budú informovať verejnosť.

Obyvatelia Čeľabinska a ďalších osídlených lokalít v oblasti pohoria Ural mohli minulý piatok pozorovať na jasnej oblohe bolid - ohňovú guľu s dymovým chvostom. Jeho pád sa končil mohutným zábleskom a výbuchom, ktorého sila zodpovedala zemetraseniu s intenzitou 4,0 stupňa. Vzniknutá tlaková vlna poškodila mnohé budovy, porozbíjala okná, ktoré zranili stovky ľudí, a vyvolala paniku obyvateľstva. Úrady informovali, že približne 1500 občanov v súvislosti s touto udalosťou vyhľadalo pomoc psychológa. Pacienti sa sťažujú najmä na záchvaty paniky a úzkosť.

Ruský meteorit mal silu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: rt.com)

Medzičasom ruské tlačové agentúry informovali, že polícia Čeľabinskej oblasti preveruje inzeráty, ktorých zadávatelia ponúkajú na predaj údajné úlomky meteoritu. Ich cena sa na ruských stránkach pohybuje od 10 000 do 500 000 rubľov (od 240 do 12 000 eur) a na eBay.com od 40 do 4100 dolárov (od 29 do 3070 eur). Jeden úlomok vraj predajca ponúka za milión dolárov (751 880 eur).

Tajné video meteoritu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu