Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mapa dopadov meteoritov od roku 2300 p.n.l.: Najviac triafali túto krajinu!

Mapa dopadu meteoritov
Mapa dopadu meteoritov (Zdroj: news.discovery.com)

BRATISLAVA - Už ste niekedy rozmýšľali nad tým, kde je najväčšia šanca, že nájdete kamene, ktoré k nám doleteli až z vesmíru? Španiel Javier de la Torre túto otázku vyriešil za vás. Zostavil mapu meteoritov, ktoré dopadli na Zem od roku 2300 pred naším letopočtom.

Zakladateľ firmy Vizzuality, ktorá spolupracuje s NASA, si dal tú námahu, že zozbieral dáta vedeckej organizácie Meteoritical Society. Potom presne vyznačil miesta, na ktoré podľa doterajších informácií za posledných viac ako štyritisíc rokov dopadlo 34 513 meteoritov, informuje portál discovery.com

Mapa dopadov meteoritov od
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: news.discovery.com)

Z mapy vyplýva, že najviac kozmických častíc, ktoré niečo trafili, dopadlo do Spojených štátov. Ďalšie miesta s väčším výskytom sú západ južnej Ameriky, južná Európa či Austrália. Do štatistiky nie sú zarátené meteority, ktoré dopadli do oceánu.

Mapa bola zverejnená len pár dní po tom, ako dopadol meteorit do Ruska. Úlomky z neho zranili vyše tisíc ľudí a poškodili desiatky budov. Množstvo kusov z meteoritu sa už podarilo nájsť a ziskuchtiví jedinci ich teraz predávajú na internete za horibilné sumy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu