Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spoveď Rusa, ktorý prežil smrtiaci zorbing: Toto sa dialo pri páde do priepasti!

Denis Burakov zorbingovú nehodu neprežil Zobraziť galériu (2)
Denis Burakov zorbingovú nehodu neprežil (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Mladý Rus, ktorý prežil nehodu v zorbingovej guli, pred pár dňami po prvýkrát prehovoril pre médiá. Spomienka na hrozivé okamihy, kedy sa rútil do rokliny, ho bude mátať celý život. A aj pohľad na kamaráta, ktorý, na rozdiel od neho, nemal to šťastie a neprežil.

Vladimir Scherbov (33) trávil spolu s Denisom Burakovom (†27) začiatkom januára dovolenku v lyžiarskom stredisku na Kaukaze. Priatelia chceli vyskúšať adrenalínovú atrakciu zvanú zorbing, ktorá spočíva v tom, že účastník sa spúšťa v obrej guli dolu kopcom. Tá, v ktorej bola spomínaná dvojica, sa však odklonila z vytýčenej trasy a skončila v priepasti.

"K stenám gule sme boli doslova prilepení. Cítili sme neuveriteľný tlak, nemohli sme ani rozprávať. Kotúľali sme sa stále rýchlejšie a rýchlejšie. V našich očiach sa zračil strach. Na Denisov vystrašený pohľad nikdy nezabudnem," povedal Vladimir pre britský The Sun.

Majiteľ spločnosti predávajúcej autosúčiastky ďalej uviedol, že na zorbing ho nahovoril nebohý Denis, ktorý bol vášnivým vyznávačom adrenalínových dobrodružstiev. "Mysleli sme si, že je to bezpečné a organizátori vedia, čo robia. Vyzeralo to ako veľká zábava, nikdy by nám nenapadlo, že sa to môže skončiť takto tragicky."

Bohužiaľ skončilo. Scherbov a Burakov boli totiž úplne prví zákazníci, ktorí sa v guli prezývanej zorb spustili. Predtým ju vyskúšali iba organizátori, ktorí s ňou dovtedy nemali žiadne skúsenosti a pôvodne si ju kúpili len pre vlastnú potrebu. Navyše, dolu neboli žiadne zábrany, ktoré by mohli guľu zachytiť, stál tam len jeden človek.

"Keď si na to spätne spomínam, divím sa, že sme sa na to vôbec dali. Nespĺňalo to ani najzákladnejšie bezpečnostné pravidlá," poznamenal Vladimir, ktorý mal pred jazdou zlý pocit a do gule takmer nenasadol. "Povedal som Denisovi, "ty choď, keď chceš, ale ja nejdem". On ma však neustále prehováral s tým, že sme vždy všetko robili spolu. Tak som nakoniec súhlasil."

Denis sa pred štartom usmieval a tešil na adrenalínový zážitok
Zobraziť galériu (2)
Denis sa pred štartom usmieval a tešil na adrenalínový zážitok  (Zdroj: YouTube)

Spočiatku sa guľa pohybovala pomerne pomaly. Potom ale začala naberať stále väčšiu rýchlosť a keď sa odchýlila zo svojej trajektórie, bolo jasné, že sa jazda neskončí dobre. Denis bol čím ďalej, tým nervóznejší. Zorb narážal na kamene, až sa nakoniec necelú minútu po štarte zrútil do rokliny hlbokej viac ako 800 metrov. Denis v tej chvíli len stihol zakričať: "Do riti! Myslím, že toto je náš koniec."

Guľu mal dolu zachytiť jeden z organizátorov, ale tá sa odklonila z plánovanej trasy
Zobraziť galériu (2)
Guľu mal dolu zachytiť jeden z organizátorov, ale tá sa odklonila z plánovanej trasy  (Zdroj: YouTube)

Vladimir si spomenul aj na pocity, ktoré vtedy prežíval. Pripadal si vraj ako v práček, ktorá je pustená na plný výkon. Hoci voľný pád trval len niekoľko sekúnd, jemu sa to zdalo ako celá večnosť. Po dopade oboch vymrštilo do snehu. Denis si vážne poranil chrbticu a počas prevozu do nemocnice zomrel. Vladimir utrpel otras mozgu a zopár škrabancov.

Prípad vyšetruje polícia, ktorá organizátorov zorbingu obvinila zo spôsobenia smrti z nedbanlivosti. Hrozí im desaťročné väzenie.

Smrtiaci zorbing v Rusku

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu