Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Tragédia na zorbingu v Rusku: Už zatkli organizátorov smrtiacej zábavy!

Osudový zorbing v Dombaji
Osudový zorbing v Dombaji (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruskí policajti zatkli organizátora adrenalínovej zábavy na kaukazskom vrchu Dombaj, ktorá skončila smrťou odvážlivcov v obrej plastovej guli spustenej zo svahu pri takzvanom zorbingu. Šéf Karačajsko-čerkeskej autonómnej republiky, kde sa nehoda stala, vzápätí nariadil preveriť všetky atrakcie v lyžiarskych strediskách.

Video z osudového kotúľania už videli tri milióny ľudí. Obria guľa s dvoma odvážlivci vnútri "odskočila" z vytýčenej trasy na hore Dombaj do priepasti a takmer kilometrový pád dopadol pre polovicu posádky tragicky. Denis Burakov (27) si zlomil väz, jeho spoločník Vladimir Ščerbov (33) mal podľa vyšetrovateľov z pekla šťastie, keď vyviazol len s otrasom mozgu a množstvom modrín.

Doterajšie vyšetrovanie podľa serveru Kaukazskij uzol ukázalo, že pre usporiadateľov podniku bola akcia úplnou premiérou, atrakciu na svahu vraj zriadili len hodinu pred tragédiou a nedisponovali potrebnou licenciou. Majiteľ gule, dvadsaťpäťročný Ravil Čekkunov pri výsluchu po zadržaní vypovedal, že guľu si kúpil pre osobné použitie.

"Osoby zapojené do incidentu sú známe, pracujeme s nimi, a tak nebolo po nich vyhlásené pátranie. Po výsluchoch sa rozhodne o obvinení," povedal hovorca vyšetrovateľov Sergej Šuvajev. Bulvárne médiá tvrdila, že majitelia gule sú na úteku pred spravodlivosťou.

Prípad sa zatiaľ vyšetruje podľa paragrafov týkajúcich sa poskytnutia nekvalitných a nebezpečných služieb a spôsobenie smrti z nedbanlivosti, za čo môže organizátorom zábavy hroziť až desať rokov odňatia slobody. Adrenalínový zážitok ponúkali za 300 rubľov (zhruba 8 eur)

Ruské úrady sa snažia premeniť severný Kaukaz, doteraz známy hlavne vyčíňaním moslimských povstalcov a represiami poriadkových síl, v oázu turistiky. Prispieť by k tomu mali aj zimné olympijské hry, ktoré sa na budúci rok uskutočnia v neďalekom Soči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu