Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál Street View v Afrike: Auto Google zabilo somára, FOTO zverejnili!

Zranený somárik Zobraziť galériu (3)
Zranený somárik (Zdroj: Google Street View)

GABORONE - V pondelok sa na internete objavil záber, ktorý vyvolal obrovské pobúrenie. Zachytáva totiž somára, ktorý nehybne leží na ceste v Botswane. Informácia o tom, kto jeho osud navždy spečatil, šokuje. Nie je ním vraj nikto iný ako Google, ktorý prišiel túto africkú krajinu zmapovať.

Spoločnosť Google v týchto dňoch čelí kritike, pretože existuje vážne podozrenie, že spôsobila smrť zvieraťa. Na fotografii, ktorú sama vytvorila, vidno zraneného, či nebodaj mŕtveho somárika a pri ňom menší kúdoľ prachu. Z toho sa dá usúdiť, že okolo neho prešlo auto patriace práve internetovému gigantovi.

Škandál Street View v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Google Street View)

Predstavitelia Googlu sa bránia a tvrdia, že zviera sa na ceste iba prevaľovalo a neskoršie ho mala služba Street View zachytiť, ako si vykračuje popri okolitých kríkoch.

Škandál Street View v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Google Street View)

Viacerí odborníci sú ale presvedčení, že oslíka zrazilo služobné auto firmy a zadná kamera ho potom odfotila. Google poslal austrálskemu serveru News.com.au na dokázanie svojej údajnej neviny fotografie, ktoré však nedovolil publikovať. Na prvej z nich leží somár na ceste uprostred dvoch stôp od pneumatík, na druhej vstáva, na tretej ide po ľavej strane cesty a na štvrtej ho vidno už iba z diaľky.

Hoci Google vyhlasuje, že udalosti sa stali presne v takomto časovom slede, experti tvrdia pravý opak. Osol na fotkách by podľa nich musel ísť tým pádom pospiatky, čo je vylúčené. Verziu Googlu vyvracia aj fakt, že na ceste po tom, ako malo zviera vstať a pokračovať v chôdzi, nevidno odtlačok tela ani žiadne stopy po kopytách.

"Somáre nedokážu chodiť pospiatky. Možno by vedeli spraviť zopár krokov, ale určite by tak nevedeli bežať," vysvetlil profesor na Melbournskej univerzite Roger Short. Google však trvá na svojom. "Pre naše Street View tímy je bezpečnosť ľudí i zvierať prvoradá. Môžem potvrdiť, že sme dotyčnému somárovi nespôsobili žiadnu ujmu," povedal hovorca spoločnosti.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu