Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Google odkrýva tábory smrti: Toto sú tajné gulagy KĽDR!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: google)

WASHINGTON - Návšteva šéfa firmy Google Erika Schmidta v Severnej Kórei, ktorá sa uskutočnila tento týždeň, vyvolala ostrú kritiku a mala mizivé očakávania. Globálnemu internetovému vyhľadávaciemu gigantu ale nie je možné uprieť, že nepriamo pomáha tvoriť dejiny tým, že odhaľuje niektoré z najtemnejších tajomstiev uzavretej komunistickej krajiny, hovoria bojovníci za ľudské práva, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters.

Google Earth, obľúbený produkt využívajúci satelitné snímky Zeme, by zrejme bol tým posledným, čo by Schmidt chcel predviesť svojim hostiteľom v KĽDR, pretože Google Earth ponúka pohľad z vtáčej perspektívy na mnoho vecí, ktoré sa Severná Kórea snaží utajiť. Bojovníci za ľudské práva a aktivisti sa tohto programu Googlu, využívaného prevažne k odpočinku, vzdelávaniu či marketingu, chopili a s jeho pomocou zmapovali rozsiahly systém desiatok väzenských táborov v KĽDR.

V tejto krajine s rozlohou len o málo menšou než Grécko žije 23 miliónov ľudí. Podľa odhadov medzinárodných skupín na ochranu ľudských práv v prevažne odľahlých horských táboroch pracuje a hladuje na prideľovacích dávkach až 250 000 politických väzňov a ich rodín.

Schmidtova cesta do Pchjongjangu s bývalým guvernérom amerického štátu Nové Mexiko Billom Richardsonom sa stala terčom kritiky amerického ministerstva zahraničia okrem iného aj pre zlé načasovanie - len niekoľko týždňov po tom, čo KĽDR v rozpore s rezolúciou OSN odpálila raketu dlhého doletu.

"To, čo Eric Schmidt v Pchjongjangu robí alebo nerobí, bude zrejme počas niekoľkých týždňov zabudnuté," hovorí ale Joshua Stanton, washingtonský právnik, ktorý voľný čas venuje blogu a problematike ľudských práv v Severnej Kórei. "To dobré, čo Google urobil, hoci nechtiac, sa ale zrejme raz dostane do dejín," dodal.

Na Stantonovom blogu sú satelitné snímky z Google Earth a analýzy šiestich táborov pre politických väzňov. V prípade troch sa Stanton podieľal na ich potvrdzovaní alebo identifikovaní. Bloger na nich ukazuje brány a strážnice, a v niektorých prípadoch aj uhoľné bane či primitívne cintoríny, čo potvrdzuje s pomocou odborníkov či rozhovorov so severokórejskými utečencami, ktorí v táboroch žili alebo pracovali.

Google odkrýva tábory smrti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

Google odkrýva tábory smrti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

"Pri tých najväčších z táborov, keď neviete, načo sa pozeráte, tak budete mať dojem, že ide o mestečká alebo dediny. Predpokladám, že sú navrhované takým spôsobom, aby zapadali do vidieckej krajiny," povedal Stanton. O Severnú Kóreu sa začal zaujímať, keď slúžil ako vojak v Južnej Kórei v čase, keď v KĽDR koncom 90. rokov vrcholil smrtiaci hladomor. Vo svojej práci nadviazal na priekopnícku prácu Výboru pre ľudské práva v Severnej Kórei, americkú mimovládnu organizáciu, ktorá existenciu táborov odhalila vo svojej knihe z roku 2003 The Hidden Gulag (Skrytý gulag).

Google odkrýva tábory smrti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

Google odkrýva tábory smrti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

Google odkrýva tábory smrti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: google)

Keď v minulom roku vyšlo druhé vydanie knihy, dostalo sa uznaniu aj Google Earth. Dramaticky vylepšené satelitné snímky s vyšším rozlíšením, ktoré sú teraz cez Google Earth dostupné, umožnili napríklad bývalým väzňom identifikovať svoje kasárne a domy, popravisko a ďalšie významné miesta v táboroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu